Het is nu zo jan 21, 2018 6:06 pm
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 
 The gender gap 
Auteur Bericht
Addicted
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jan 10, 2003 7:01 pm
Berichten: 8759
Woonplaats: Tiel
Bericht The gender gap
Dit is een interessant rapport voor wie geïnteresseerd is in de mate van participatie van vrouwen qua werk, inkomen en scholing. Wie denkt dat Nederland wel bovenaan de ranglijst van geëmancipeerde landen staat komt bedrogen uit.

http://www.weforum.org/pdf/Global_Competitiveness_Reports/Reports/gender_gap.pdf

_________________
Piracy - Now Playing at a Website near you...


do mei 26, 2005 5:09 pm
Profiel WWW
Addicted
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jan 10, 2003 7:01 pm
Berichten: 8759
Woonplaats: Tiel
Bericht The gender gap
Als u de volgende keer uw vrouw afklopt…
Hatim

22/05/2005

Hopelijk hebben Cliteur en zijn VLD-adepten deze week de kranten gelezen. De gelijkheid van man en vrouw, het abstracte criterium dat te pas en te onpas wordt gebruikt om allochtonen als achterlijk te labelen, blijkt niet echt een goede toepassing te krijgen in de lage landen, vooral niet op de domeinen waar de liberalen zo prat op gaan. Terwijl enkele bevriende Arabische schurkenstaten, met groot gejuich van op Westerse banken, een eerste transitie maken van prehistorie naar middeleeuwen, kregen België en Nederland een niet erg flatterend rapport over de gelijkheid man en vrouw.Op 16 mei ’05 verscheen een studie van het World Economic Forum over de gelijkheid van de seksen. Het onderzoek is gebaseerd op 5 criteria: economische participatie (gelijk werk, gelijk loon), economische kansen (toegang tot de arbeidsmarkt), toegang tot het politieke leven (vertegenwoordiging van vrouwen in beslissende organen), kennisverwerving (toegang tot onderwijs) en welzijn en gezondheid (toegang tot gezondheidszorg). Opmerkelijk is dat België slechts een 20ste plaats behaalt op 58 landen, Nederland werd 14de. Nederland faalt vooral in kennisverwerving (met een 42ste plaats op 58 landen) en in economische participatie (32/58). België doet het vooral economisch slecht: een 35ste plaats voor participatie en een 37ste stek voor kansen. Ook politiek is er een verschil tussen beide landen: een 7de plaats voor Nederland, een middelmatige 25ste voor België. België zit in geen enkel domein in de top 10, zelfs niet in zelfverklaarde perfecte domein van Gezondheid en Welzijn (16de stek, tegenover 8ste voor Nederland). België laat Letland (11), Litouwen (12), Estland (15) en Polen (19) voorgaan. Het rapport benadrukt dat geen enkel land erin slaagde de ongelijkheid tussen de seksen volledig weg te werken.

Dit rapport bekijkt de problematiek van de ongelijke behandeling vanuit een enge en beperkte visie op wat men krijgt of mist. Een domein waar in feite institutioneel het gemakkelijkst iets aan kan gedaan worden. De cijfers in andere domeinen zijn echter evenmin schitterend te noemen en dan hebben we het met name over (al dan niet huiselijk) fysiek geweld. In de EU heeft 1 op 5 vrouwen te maken met fysiek geval, in meer dan 1 op 2 gevallen (53,05%) blijkt een familielid de dader te zijn. In België vonden in ‘99 44,3% van de moorden plaats in familiale context; jaarlijks worden gemiddeld 70 vrouwen gedood door hun (ex-)partner. Een kwart van de Nederlandse bevolking heeft huiselijk geweld ervaren dat zich over een langere periode wekelijks of dagelijks voordoet. Van slechts 10 tot 35% van het huiselijk geweld wordt aangifte gedaan bij de politie. Verontrustend is dat niet alleen het geweld toeneemt (vooral door de partner), maar ook de ernst ervan. Partnergeweld werd in België pas eind 1997 bij wet als misdrijf erkend.

In navolging van Cliteur en zijn goeroes kan ik enkel besluiten dat dit te maken moet hebben met de christelijk-liberale cultuur van het Westen. Net zoals de islam in de islamwereld in hun betoog dé verklaring is voor de ongelijkheid tussen man en vrouw, kunnen we even simplistisch stellen dat het christendom de vrouw heeft gedegradeerd tot ribbekes van Adam en dat het kapitalistisch-liberalisme vrouwen tot een marktbepaald object van lust gemaakt heeft. Het idee dat vrouwen hier een gelijke behandeling krijgen, is niets anders dan een leugen. De politieke en religieuze onwil voor de gelijkschakeling manifesteert zich subtieler maar met dezelfde dynamiek als bij gelijk welke islamist.

Voor alle duidelijkheid: de gelijkheid van man en vrouw is een complex gegeven. Het is tegelijk een illusie en een streefdoel. Het gaat ook over individuele keuzes. Institutioneel moeten de kansen gecreëerd worden. Twee elementen doorsnijden de gelijkheid van mannen en vrouwen echter: het machoïsme van mannen en de aanvaarding van die knotsmentaliteit door vrouwen. Hoeveel intelligente, belezen vrouwen met goedbetaalde jobs, hebben geen last van (huiselijk) geweld (gehad) of onderwerpen zich niet aan seksistische denkpatronen of verwachtingen? Het is niet omdat er wetten worden aangenomen die pogen de gelijkheid van mannen en vrouwen voorop te stellen, dat die in de dagdagelijkse realiteit worden toegepast. Huiselijk en seksueel geweld komt in alle sociale lagen en culturen voor. Verschillende omstandigheden verhogen het risico van geweld en die lopen heel sterk gelijk over culturele en sociale grenzen heen. Alleen wanneer erkend wordt dat geweld tegen vrouwen vertrekt vanuit een gelijk achterliggend ideeën, over de culturen heen, zal men werkelijk een verschil kunnen maken. En dit in eerste instantie omdat de overkoepelende oplossing over de verschillende culturen heen ook dezelfde is: moeders zijn ook vrouwen.

We wensen verder Ayaan Hirsi Ali een deugddoende relatie met Rob Vereycken toe.

(Bron: Kifkif)

_________________
Piracy - Now Playing at a Website near you...


do mei 26, 2005 5:11 pm
Profiel WWW
Addicted
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di nov 19, 2002 1:41 pm
Berichten: 2510
Woonplaats: Leiden
Bericht The gender gap
Christendom en Islam is niet direct een oorzaak van ongelijkheid. Als je vergelijkt hoe Jezus (Zoon van God voor Christenen en belangrijke profeet in de Islam) met vrouwen omgaat met de manier die in die tijd gebruikelijk was, zie je dat dat pro-emancipatie is.

In de praktijk is het helaas wel zo dat grote groepen binnen de religies niet geemancipeerd zijn. Een duidelijk voorbeeld daarvan is de Rooms Katholieke kerk. Hoewel veel Rooms Katholieken (in NL) geemancipeerd zijn, is de paus hopeloos ongeemancipeerd. Hoewel er ook geemancipeerde groepen zijn binnen de religies, worden religies vaak beoordeeld alsof er slechts 1 stroming is. En het is helaas zou dat de extremen te veel aandacht krijgen. De discriminatie door het vaticaan heeft dus een negatieve invloed op hoe men tegen Christenen aankijkt. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat ik niet blij ben met de gekozen paus.

En dat ze de vorige paus heilig willen verklaren (alsof een mens dat recht heeft) vind ik al helemaal walgelijk. Iemand die zich inzet voor discriminatie (van vrouwen en homoseksuelen) is absoluut niet heilig :x

Overigens vreemd dat 'religion' helemaal niet voorkomt in het rapport...

_________________
Lief, schattig en gevoelig: laat ik daar eens wat mee gaan doen!


za mei 28, 2005 9:28 am
Profiel
Addicted
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jan 10, 2003 7:01 pm
Berichten: 8759
Woonplaats: Tiel
Bericht The gender gap
Dat is helemaal niet vreemd Menno. Het gaat namelijk niet over religie maar over de mate van gelijkwaardigheid en participatie van vrouwen binnen onze maatschappij.

_________________
Piracy - Now Playing at a Website near you...


za mei 28, 2005 11:47 am
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht The gender gap
En de mate van hypocrisie van Paul Cliteur niet te vergeten...

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


zo mei 29, 2005 2:44 am
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 5 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
phpBB.nl Vertaling