Het is nu do jan 18, 2018 5:51 pm
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 
 als jij meer verdient dan hij... 
Auteur Bericht
Addicted
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jan 10, 2003 7:01 pm
Berichten: 8759
Woonplaats: Tiel
Bericht als jij meer verdient dan hij...
als jij meer verdient dan hij...

het lijkt wel een van de nieuwste en meest destabiliserende problemen van het moderne (echt)paar. we hebben verschillende mails van lezeressen ontvangen die het probleem aandragen. een probleem waar ze geen oplossing voor weten te vinden en dat soms voor een grote crisis in het liefdesleven kan zorgen. het probleem is simpel, maar ook complex: hij verdient minder dan jij.

onze maatschappij heeft een snelle ontwikkeling doorgemaakt en lijkt in de verste verte niet meer op die van vijftien, twintig jaar geleden. steeds meer vrouwen werken en de mogelijkheden om zwangerschappen te plannen, biedt vrouwen nieuwe carrièremogelijkheden. maar deze ontwikkelingen brengen ook problemen met zich mee. een daarvan is het probleem dat we hier aan de orde willen stellen: zij verdient meer dan hij. een relatief probleem natuurlijk (zeker voor de vrouw).

even terug in de tijd. tot nog maar kort geleden was het de man die het geld verdiende en de familie onderhield. en in zekere zin was hij daar trots op (ook al liet hij nooit een gelegenheid voorbij gaan om zich daarover te beklagen). het gaf hem een zeker gevoel, een gevoel van kracht en controle. want in zekere zin was zij, moeder de vrouw, afhankelijk van hem. dat gaf een fijn gevoel. niet alle mannen dachten (of denken) er zo over, maar zo lag het toch wel een beetje.

wat gebeurde er toen? er vonden verschuivingen plaats. er kwamen parttime banen. steeds meer vrouwen konden zich, naast het zorgen voor de kinderen, een klein baantje veroorloven. ze begonnen geld in te brengen. een bescheiden salaris, zeker na aftrek van de kosten. maar langzamerhand is de vrouw de arbeidsmarkt gaan veroveren. in de loop van de tijd is zij belangrijkere positie in gaan nemen en nu komt zij steeds vaker met een substantieel salaris thuis. afhankelijk van hun partner zijn deze vrouwen helemaal niet meer. tot zover geen probleem (tenminste, niet voor de meeste mannen).

maar wat als zij meer gaat verdienen als hij? dan kunnen er zich wel eens problemen gaan voordoen. het kan hem onzeker maken en hij kan zich er minder door gaan voelen dan zij... dat we het hier over een probleem hebben dat we niet moeten onderschatten, blijkt wel uit de statistieken. om maar wat cijfers te noemen: in amerika zou één op de vier vrouwen op dit moment meer verdienen dan haar man.

een lang gezicht, ruzies, onbegrip, kleine wraakacties en zure grappen zijn de eerste symptomen dat er iets mis is. verschillende lezeressen hebben het probleem gesignaleerd en ons gevraagd wat ze eraan kunnen doen. wij kunnen de vraag alleen maar aan jullie doorspelen. wat vinden jullie ervan? en wat zou je in een dergelijke situatie kunnen doen? we verwachten weer veel mails. de meest interessante reacties zullen we zoals altijd hieronder publiceren.

maar zoals altijd geven wij de aftrap: onze mening, gebaseerd op gezond verstand. het zijn onze adviezen hoe met de hierboven geschetste situatie om te gaan. je kunt het met ons eens zijn of niet. daar gaat het niet om. we willen alleen maar de discussie openen en samen met jullie zoeken naar een oplossing voor dit probleem, dat eigenlijk helemaal geen probleem is...

wrijf het hem nooit in dat jij meer verdient dan hij, ook niet voor de grap.

weersta de verleiding om grote cadeaus voor hem te kopen om je eigen ongemakkelijke gevoel over de hele situatie weg te nemen. je zou hierdoor wel eens de nadruk kunnen leggen op het feit dat je meer verdient en dat wil je nu juist niet.

praat er niet teveel met je vriendinnen over. dergelijk nieuws doet snel de rondte en woorden zijn soms als boemerangs. ze komen op het meest onmogelijke moment terug.


luister naar hem als hij het over zijn werk heeft, en probeer elk gevoel van competitie te vermijden. probeer er voor hem te zijn als zijn werk hem teveel wordt of hij het allemaal gewoon even van zich moet afpraten (zoals ieder ander mens, inclusief jijzelf). het is geen wedstrijdje tussen jullie wie de coolste job heeft en wie het meeste verdient...

mocht hij zijn frustraties over het feit dat jij meer verdient aan de orde stellen, toon dan je begrip voor zijn situatie en laat hem weten dat hij er absoluut niet minder om is. het is nu eenmaal niet mogelijk dat jullie allebei precies evenveel verdienen. er zal altijd een verschil zijn. op dit moment verdien jij meer, maar misschien verdient hij morgen wel meer. bovendien is het belangrijker dat je plezier hebt in je werk. het gaat niet om de cijfertjes op je salarisstrook.

begint het feit dat jij meer verdient, echt een probleem te worden, wees dan niet bang om professionele hulp in te roepen. er zijn steeds meer huwelijken die met dit soort problemen te kampen hebben en professionele hulp is absoluut gerechtvaardigd. het belangrijkste is dat het tussen jou en hem weer goed gaat.

voel je nooit schuldig dat je meer verdient dan hij doet. veel vrouwen hebben in interviews te kennen gegeven dat ze hopen dat de situatie snel verandert. ze hopen dat hij snel weer meer gaat verdienen dan zij doen. dat is geen positieve gedachte. de tijden veranderen nu eenmaal, en daarmee onze gewoontes. de een verdient nu eenmaal meer dan de ander. punt uit. of je man of vrouw bent, verandert daar niets aan. het belangrijkste is dat jullie het samen fijn hebben.

raak nooit in de verleiding om met je man te concurreren, ook niet als hij degene is die je uitdaagt. maak hem duidelijk dat er binnen een huwelijk of een liefdesverhouding geen plaats voor concurrentie is. het belangrijkste is dat hij van jou houdt en dat hij aan je zijde blijft.

in extreme gevallen, als de frustratie erg sterk is, kan de situatie zelfs invloed hebben op de seksuele prestaties van de man. ook in dat geval is het belangrijk dat je tijdig professionele hulp inroept. is de situatie eenmaal te ver heen, dan zal het moeilijk zijn om het probleem zelf op te lossen.

(Zomaar ergens van het web geplukt...)

_________________
Piracy - Now Playing at a Website near you...


wo apr 20, 2005 9:23 pm
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht als jij meer verdient dan hij...
Wow, doe eens een seksistische tekst!
Er staat eigenlijk maar één ding: 1 op de 4 vrouwen verdient meer dan haar man. (3 op de 4 verdient minder zoals het hoort, en vrouwen zonder man zijn geen echte vrouwen).
Dat hoort natuurlijk niet, dus doe je best om het te verstoppen. Laat merken dat je niet bestaat, machteloos bent en niks waard bent.

Het is blijkbaar ook al een heel oude tekst:

Citaat:
onze maatschappij heeft een snelle ontwikkeling doorgemaakt en lijkt in de verste verte niet meer op die van vijftien, twintig jaar geleden. steeds meer vrouwen werken en de mogelijkheden om zwangerschappen te plannen


In '85 (laat staan in 1990) bestond de pil toch echt al een tijdje... Maar misschien komt de tekst uit '85 (1990 zou nog steeds niet kloppen, want in 1975 waren de pil en condooms ook al verkrijgbaar).
Of zou het gewoon een mega achterlijke redactrice van de Yes zijn die dit vorige week geschreven heeft?
Het is wat, webteksten en historisch besef...

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


do apr 21, 2005 3:44 am
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
phpBB.nl Vertaling