Het is nu vr jan 19, 2018 11:41 am
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 4 berichten ] 
 Beschermde dieren geen bouwstoppers meer 
Auteur Bericht
Addicted
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jan 10, 2003 7:01 pm
Berichten: 8759
Woonplaats: Tiel
Bericht Beschermde dieren geen bouwstoppers meer
DEN HAAG - Rugstreeppadden, korenwolven, kamsalamanders, wilde averuiten en andere beschermde planten en dieren hoeven niet langer de reden te zijn voor het plotseling stilleggen van bouwprojecten.

De aanstelling van een "Gegevensautoriteit Natuur" moet hier een einde aan maken. Dit staat in een stuk dat het kabinet vrijdag bespreekt en waar BNR Nieuwsradio de hand op wist te leggen.

Het stuk gaat over het terugdringen van de administratieve lasten voor bedrijven én van allerlei onnodige regeltjes die ondernemers als hinderlijk ervaren. Voor projectontwikkelaars en aannemers is het lastig als plotseling beschermde dieren of planten op de bouwplaats worden aangetroffen en natuurbeschermers daar werk van maken.

Leefgebied

Daarop is het volgende gevonden: "De Gegevensautoriteit Natuur verzamelt en ontsluit betrouwbare informatie over de leefgebieden van flora en fauna. Door de beschikbaarheid van deze gegevens hoeft geen langdurig onderzoek te worden gedaan of de aangewezen locatie inderdaad een leefgebied is van een zeldzame dier- of plantensoort."

"Zo kunnen de initiatiefnemers in een vroeg stadium rekening houden met beschermde flora en fauna en hun plannen daarop aansluiten." Daarmee wordt voorkomen dat er een ontheffingsaanvraag moet komen en dat is "een langdurige geschiedenis".

(c) ANP

_________________
Piracy - Now Playing at a Website near you...


do okt 30, 2008 11:37 am
Profiel WWW
Addicted
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jan 10, 2003 7:01 pm
Berichten: 8759
Woonplaats: Tiel
Bericht Re: Beschermde dieren geen bouwstoppers meer
"Gegevensautoriteit natuur" en "ontsluiten en verzamelen van betrouwbare iinformatie" klinkt allemaal als betrouwbaar. Toch krijg ik hier een erg vieze smaak van in mijn mond. De overheid en projectontwikkelaars hebben er in veel gevallen geen enkele baat bij om uit te zoeken of een beoogde bouwplaats ecologisch gezien van belang is. Laat staan dat daar op voorhand altijd gegevens over voorhanden zijn.

_________________
Piracy - Now Playing at a Website near you...


do okt 30, 2008 11:57 am
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Re: Beschermde dieren geen bouwstoppers meer
Inderdaad. En het was toch al een aanfluiting. Er zijn maar weinig gevallen waarin echt sloop of bouw tegengehouden kan worden, of zelfs maar vertraagd. Ik heb er zelf ervaring mee. Mijn oude kraakpandje (wat er overigens nog steeds staat en wat inmiddels 15 jaar gekraakt is) heeft een enorme tuin met allerlei bijzondere flora en fauna er in, zoals beschermde kikkers en padden, vleermuizen, egels (ja die zijn ook beschermd al zijn ze niet zo bijzonder) en een boomklever. De rechter heeft echter geen enkele keer inhoudelijk gereageerd als wij zeiden dat bouw of sloopvergunningen opgeschort moesten worden. Steeds was de boodschap dat daar andere procedures voor zijn - dat is echter helemaal niet waar.
Zoals gezegd staan de panden en de tuin er nog steeds, omdat we gelukkig meer argumenten hadden dan alleen beschermde diersoorten. Toch is het triest dat het beetje bescherming wat toch al niks voorstelde, nu ook nog wordt afgeschaft. Hopelijk gaat een natuurorganisatie in beroep, want er is wel degelijk een strenge europese richtlijn, en het lijkt me sterk dat je met die Gegevensautoriteit Natuur daar aan voldoet. Want hoe wil die autoriteit dat in godsnaam onderzoeken op welke vierkante meter in Nederland er allemaal beschermde dieren voorkomen? Ze mogen wel een hele hoop fijne kammetjes meenemen als ze dat even voor heel Nederland willen vastleggen, en ook een hoop hekwerk trouwens, want wie zegt dat die korenwolf of zeldzame specht de rest van zijn leven op die ene vierkante meter gaat blijven zitten?

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


ma nov 03, 2008 7:41 pm
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Re: Beschermde dieren geen bouwstoppers meer
Balkenende en Eurlings laten geen mogelijkheid onbenut om inspraakmogelijkheden nog wat verder in te perken. Nu is er weer de term "regelvrije gebieden"...
Ik denk dat ik mijzelf ook maar eens tot regelvrij gebied verklaar.

Citaat:
Uitgegeven: 21 maart 2009

UTRECHT - Premier Jan Peter Balkenende wil allerlei bouwprojecten in het land versnellen door de invoer van een speciale crisis- en herstelwet.

Die moet het mogelijk maken dat de overheid tijdrovende procedures rond bijvoorbeeld de aanleg van infrastructuur opzij zet. Sneller bouwen kan de economie aanjagen, is het idee.

Balkenende maakte zijn initiatief voor de wet, die hij samen met CDA-minister Camiel Eurlings (Verkeer) en PvdA-minister Jacqueline Cramer (VROM) wil indienen, zaterdag bekend op het CDA-congres in Utrecht.


Regelvrije gebieden

De wet moet ''regelvrije gebieden'' aanwijzen waar bijvoorbeeld slepende bezwaarprocedures van de milieubeweging flink kunnen worden beperkt.

Met de wet kunnen provincies en gemeenten voldoen aan een eerdere oproep van Balkenende om geplande investeringen in bijvoorbeeld weg- en waterbouw naar voren te halen.

Dergelijke maatregelen staan ook op de lijst waarover de coalitie al ruim twee weken praat. ''Het is zonde als dat niet sneller kan vanwege procedures. Iedereen weet dat het soms lang duurt voordat de eerste spade de grond ingaat'', zei de premier.


PvdA

Coalitiegenoot PvdA zegt graag op zoek te gaan naar manieren om bouwprojecten te versnellen.

Tweede Kamerlid Roos Vermeij waarschuwt wel dat het aanwijzen van regelvrije zones niet mag leiden tot overschrijding van de (milieu)normen. Ze denkt bouwprojecten ook te kunnen versnellen door doublures uit de regelgeving te halen.

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


za maart 21, 2009 10:37 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 4 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
phpBB.nl Vertaling