Het is nu di jan 23, 2018 8:06 pm
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 6 berichten ] 
 I love the 80's 
Auteur Bericht
Addicted
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di sep 10, 2002 10:09 pm
Berichten: 7569
Woonplaats: Utrecht, Hollanda
Bericht I love the 80's
Grote kapsels, nog grotere schoudervullingen en fel gekleurde kleding bepaalde de mode in de jaren 80. Madonna was in, Betamax de toekomst op het gebied van Video en the A-team het ultieme tv programma. Wat een tijd was dat. Qua mode mag men blij zijn dat deze jaren voorbij zijn. Al is er de laatste tijd een zorgwekkende come back waar te nemen van eighties mode. Maar 1 aspect van de jaren 80 mis ik vreselijk: het demonstreren.

Geboren in 1975, was ik in de jaren 80 nog een klein kind. Maar mijn moeder was een rasechte demonstrant en stond wanneer ze kon voorop bij protestacties. Als oudste dochter mocht ik af en toe – wanneer er de minste kans was dat de ME in zou grijpen – mee met mijn moeder om te demonstreren tegen het kappen van bossen, het gebruiken van kernenergie of de ongelijke welvaarstverdeling in de wereld. Machtig vond ik dat. Met grote groepen mensen over straat lopen, samen zingen en vooral heel boos zijn. Wat een gevoel van saamhorigheid brachten dit soort acties met zich mee. Het was immens.

De demonstratie die mij het meest bij is gebleven is de grote manifestatie tegen kernwapens van 21 november 1981, in Amsterdam. Ik was 6 jaar oud, maar die dag zal ik nooit meer vergeten. 400 000 mensen kwamen naar Amsterdam om hun stem te laten horen. Samen met mijn moeder en mijn kleine zusje (toen nog in de kinderwagen) stapten we in Utrecht op de bus en vertrokken naar Amsterdam. Maar de drukte was zo groot, dat we ver voor Amsterdam al stil kwamen te staan. We lieten ons echter niet tegenhouden door zoiets onbenulligs als een file en zijn met z’n drieën te voet verder gegaan. En wij waren niet de enigen. Overal stapten mensen uit de bussen en liepen naar het centrum. 400 000 mensen die allemaal voor hetzelfde staan. Het gevoel was overweldigend en ik voelde me toen al trots om hierbij te mogen zijn.
Mijn meest duidelijke herinnering van die dag heeft niks te maken met kernwapens of demonstraties. Ergens in de stad liepen mijn moeder en ik langs een kattenfokkerij en ik weet nog dat ik naar binnen keek en wel 30 prachtige katten rond zag lopen. Ik was helemaal verliefd op de schattige diertjes, maar jammergenoeg konden we niet blijven staan om ze beter te bekijken. Maar daarnaast kan kan ik het gevoel van saamhorigheid dat die dag bestond tot op de dag van vandaag zo weer oproepen.

Jaren later ging ik weer naar een demonstratie. Ik was ondertussen een jaar of 15 en vond dat ik de fakkel van mijn moeder over moest nemen. Maar de tijden waren intussen al duidelijk veranderd. Bij deze demonstratie was er geen enkel gevoel van saamhorigheid. De grote groep mensen die aanwezig was had net zo goed een groep fornensen op weg naar kantoor kunnen zijn. Gewoon een groep mensen die tegelijkertijd dezelfde kant uitliep. Niet te vergelijken met de strijdbaarheid en het gevoel van samen waar ik gewend aan was Ik heb het na deze teleurstelling nog wel een paar keer geprobeerd, maar moest concluderen dat de jaren 80 op meer dan één manier echt voorbij waren.

Tot afgelopen zaterdag. 200 000 mensen in Amsterdam om te protesteren tegen het kabinetsbeleid. En hoewel ik zelf met griep thuis in bed lag, leek het er even op alsof de jaren 80 weer herleefden. Wat was ik jaloers op die mensen. Wat had ik er graag bij willen zijn. Maar als mijn wens uitkomt zal ik nog kansen genoeg krijgen. De tijden van onverschilligheid zijn voorbij. De tijden van ‘het verandert toch allemaal niks’ liggen weer achter ons. Eindelijk wordt Nederland weer wakker uit de slaapvloek die door de welvaart was opgelegd. Ik weet natuurlijk niet of het doorzet, maar hoop doet leven!

Nu niet langer dralen
Stop de kerncentrale
Hela we gaan in verzet
Tegen de atoomraket

_________________
Women who aspire to be like men lack ambition!

Some people have character - other people are men

Who wants to live forever? ME!


di okt 05, 2004 2:08 pm
Profiel WWW
Addicted
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jan 10, 2003 7:01 pm
Berichten: 8759
Woonplaats: Tiel
Bericht 
Ik hoop dat je gelijk gaat krijgen :)

Ik mis de jaren '80 ook. Ik was wat ouder en kon m'n drang om de wereld te verbeteren toen beter kwijt dan nu. Ik herinner me de grote anti kernwapen demo in Den Haag nog goed. Er is daar een plek waar wegen elkaar op verschillende hoogten kruisen, ik zat daar in een bus bovenop en overal waar je keek waren bussen, in mijn herinnering waren het er honderden. Allemaal op weg naar de demo. Dat gaf echt een machtig gevoel van saamhorigheid, een geweldige kick :D

Maar ook de kraakbeweging en andere clubs die van alles ondernamen. Alternatieve eettentjes, cafe's, winkeltjes. Er was niet alleen aktie maar er gebeurde ook van alles om te laten zien dat er alternatieven waren voor waar we tegen waren. We hebben met een stichting "Zon en Wind" een paar jaar lang geld ingezameld, posters verkocht bij demo's in Kalkar, Dodewaard, Borssele etc om een windmolen te kunnen bouwen in de Achterhoek. Die is er nooit gekomen, helaas...

_________________
Piracy - Now Playing at a Website near you...


di okt 05, 2004 2:31 pm
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht 
Ah joh, sufkoppen, er gebeurt nog genoeg hoor! Alleen al de afgelopen 10 dagen:

-staking openbaar vervoer

-staking opel

Afbeelding
-300 demonstranten waaronder veel Nederlanders vlak over de grens in Duitsland bij demo tegen Urenco, die meer nucleair materiaal wil gaan opwerken

Afbeelding
-De gekraakte ASCII-internetwerkplaats wordt samen met 19 andere panden ontruimd, verzet door oa. een robot

Afbeelding
Afbeelding
-Pachamerica globale actiedag, met in Amsterdam kleurrijke protesten tegen multinationale bedrijven die zich als kolonialen gedragen, met name Colors of Benetton

Afbeelding
-actie bij het Italiaanse Consulaat in A'dam, vanwege de inbeslagname van de internationale Indymedia server (alternatieve nieuwsvoorziening). Een hoop mensen kwamen hun computer inleveren omdat de Italiaanse regering blijkbaar een einde wil maken aan de persvrijheid. Aan alleen maar regeringsprooaganda en commerciële shit op hun computer hadden de actievoerders geen behoefte, dus dan maar inleveren die hap.

Afbeelding
-100.000 mensen doen mee aan de afsluitende demonstratie van het Europees Sociaal Forum in Londen, tegen de oorlog in Irak, racisme en neo-liberale globalisering, onder wie een flinke afdeling nederlanders, onder andere 100 van Keer het Tij

-Een hele hoop sambabands, waaronder een Nederlandse, bestormen de hallen van Eurostar in Parijs in een No Borders-actie. Door de daaropvolgende chaos werden een aantal treinen niet gecontroleerd op paspoorten, en konden de sans-papiers (illegalen noemen ze de hier) die tussen de passagiers zaten, veilig het station uit. Arrestaties worden door grote onderlinge solidariteit voorkomen.

-Er worden op allerlei plekken info avonden gehouden om mensen te mobiliseren voor 9 t/m 11 november. Dan vergaderen in Groningen de Europese ministers over het integratiebeleid. Er worden veel acties tegen deze top voorbereid, met name tegen het snoeiharde asielbeleid in Fort Pleuropa.

-Op de wereldwijde Media Democracy Day gebeuren er twee dingen: Koekoeroe Reedio voert actie in Leiden voor vrije radio's. De Amsterdamse vrije Radio Patapoe begint opnieuw met uitzenden, na eerder uit de lucht te zijn gehaald.

-Tijdens een vreedzame manifestatie tegen het fokken van bont, net over de grens in Duitsland, worden zeven activisten gemolesteerd door bontfokkers, onder andere met pepperspray en een honkbalknuppel. De helft van de gewonden is Nederlands.

Toevallig een week met veel acties van Nederlanders in het buitenland dus, maar verder een doodnormale week. Laat Balkenende je niet wijs maken dat er niets meer gebeurt.

Hier kan je zelfs het actienieuws van de afgelopen week beluisteren in de Indymedia nieuwsflash: http://www.indymedia.nl/media/2004/10/22318.mp3

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


di okt 19, 2004 10:00 pm
Profiel WWW
Addicted
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jan 10, 2003 7:01 pm
Berichten: 8759
Woonplaats: Tiel
Bericht 
Tuurlijk gebeurt er genoeg en is er de afgelopen 20 jaar ook van alles gebeurt. Maar ook is het prettig om in een tijd te leven waarin je het gevoel hebt dat je niet de enige bent die zich zorgen maakt over maatschappelijke ontwikkelingen. Of misschien 10 anderen met jou. We hebben jaren geleefd in het poldermodel waarbinnen iedereen alleen maar z'n eigen leven leek te leiden. Those times are over. Enerzijds jammer want we hadden toen geen Balkenellende en ultrarechtse bral. Maar echte en bredere solidariteit was er ook niet. En 't gevoel dat die er is voelt toch best wel prettig ;)

_________________
Piracy - Now Playing at a Website near you...


di okt 19, 2004 10:12 pm
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht 
Oh, ik ben zelfs nog van alles vergeten:

-lawaaidemonstratie in Arnhem na mislukte kraak

-kantoor van Covance in Zeist beklad als protest tegen nutteloze dierproeven

-De nazi sites Rechtslog, Internationale Kapitalisten (herinner je hoe Gerben zich noemde?) en Stormfront zijn uit de lucht. Het is nog onduidelijk of dit met de arrestatie van een nazi te maken heeft, eerder deze week, of dat dit een actie in de vorm van een DDOS attack tegen racisme betreft.

-DOS attacks zorgen voor een week volledige onbereikbaarheid van haast alle overheidssites, als protest tegen de bezuinigingen

-Symposium "Prijs van de Uitsluiting" in de UvA en de Stopera, tegen het asielbeleid

-Startschot van campagne tegen dierproeven in Universiteit Utrecht

-Flyeractie in Groningen tegen verkoop van bont

-Op meerdere plaatsen acties tegen MacDonalds in het kader van de wereldvoedseldag

-Blokkadeactie in Amsterdam tegen gentrificatie en poging om de huisuitzetting van de Afrikaanse organisatie Lampfall te voorkomen

-opening weggeefwinkel (een winkel waar je gratis spullen mag meenemen zonder te betalen als protest tegen commercie) en vrije internetwerkplaats PSCII in Utrecht

-Protest tijdens de behandeling in de A'damse gemeenteraad van de plannen om daar een deportatiecentrum voor vluchtelingen te openen

-Protesten en verzet tegen de nucleaire Castortransporten naar Ahaus (Duitsland, vlak bij Enschede), van Nederlanders en Duitsers

-Acties tegen ANB-Amro in Milaan vanwege de banden die deze bank heeft met het Nederlandse proefdiercentrum BPRC

-Allerlei protesten van oa. journalisten vanwege de inbeslagname van de Indymedia servers

-Verder natuurlijk de gebruikelijke vele leegstaande panden overal in het land die door krakers in gebruik werden genomen, allerlei info-avonden en benefietconcerten en Emailacties, en een hoop kleine acties van de bonden. Oja, en in Amsterdam waren er tijdens de protesten tegen Balkellende niet 200.000, maar 300.000 mensen, zo erkenden ook politie en media een dag later.

Ik heb al dit nieuws van Indymedia, en heb dus vast van alles gemist wat elders gepost is. Het is echt allemaal gebeurd tussen 10 en 19 oktober, en het was echt niet drukker dan normaal.

Wat een groot verschil is met de 80-er jaren, is wel dat veel acties minder druk bezocht zijn omdat de actiebeweging is versnipperd. De één is met kraken bezig, de ander met dierenstrijd, antifascisme of antimilitarisme.
Maar er zijn nu wel veel en veel meer acties dan er toen ooit geweest zijn.
Een ander groot verschil is dat de media toen veel positiever en uitgebreider berichtten over acties dan nu. Daardoor verliezen veel mensen nu hun hoop op de mogelijkheid van verandering, terwijl toen alles mogelijk leek. In werkelijkheid kun je echter gelukkig een hoop positiefs bereiken, ook zonder dat de media je toejuichen.

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


di okt 19, 2004 10:44 pm
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht 
Flipse schreef:
Tuurlijk gebeurt er genoeg en is er de afgelopen 20 jaar ook van alles gebeurt. Maar ook is het prettig om in een tijd te leven waarin je het gevoel hebt dat je niet de enige bent die zich zorgen maakt over maatschappelijke ontwikkelingen. Of misschien 10 anderen met jou. We hebben jaren geleefd in het poldermodel waarbinnen iedereen alleen maar z'n eigen leven leek te leiden. Those times are over. Enerzijds jammer want we hadden toen geen Balkenellende en ultrarechtse bral. Maar echte en bredere solidariteit was er ook niet. En 't gevoel dat die er is voelt toch best wel prettig ;)


Helemaal met je eens!

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


di okt 19, 2004 10:45 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 6 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
phpBB.nl Vertaling