Het is nu za jan 20, 2018 10:39 pm
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 
 Column nieuwsbrief 10 april 2004 
Auteur Bericht
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Column nieuwsbrief 10 april 2004
Hemel en hel horen niet op aarde

Het is lente, en ook ik loop al fluitend te grijnzen naar iedereen die ik tegen kom.
Maar als ik de krant lees, is mijn lentegevoel snel verdwenen. Zeker de laatste jaren. Sinds Fortuyn lijken de media en politici elk restje fatsoen kwijt te zijn, wordt er als een windvaantje met stoere taal achter elke waan van de dag aangerend, en blijven de schandaligste uitspraken onbestraft.

Neem de vorige Vrij Nederland, waarin één van de hoogste bazen van het COA (centrale opvang asielzoekers) ongegeneerd "asielzoekertjes" belachelijk maakt, zich een voorstander van vrouwenbesnijdenis toont, en de 26.000 mensen die Verdonk wil terugsturen als een bende fakers betitelt, die na jaren smoes op smoes te hebben gestapeld om hier te blijven, eindelijk eens moeten oprotten. Asieladvocaten en vrijwilligers die voor Vluchtelingenwerk werken noemt hij daarbij de asielindustrie. Asielindustrie, alsof dit mensen zijn die voor hun eigen gewin asielzoekers uitmelken, in plaats van hardwerkende idealisten die anderen bijstaan zonder daar het commerciële loon voor te vangen wat ze elders wel zouden kunnen opstrijken.

Deze man komt ongestraft weg met wat hij uitkraamt, terwijl hij intussen wel over de opvang en dus levens van duizenden asielzoekers beschikt.

Of neem uit dezelfde VN het voorbeeld van de 100% drugscontroles op vluchten uit de Cariben en Suriname. Maar liefst 42% van de mensen die daarbij opgepakt worden, en drie dagen worden vastgehouden in de "poepkliniek", blijken achteraf onschuldig. Het grondrecht van elke verdachte, onschuldig tot het tegendeel bewezen wordt, is hier gewoon omgedraaid. Je wordt vastgehouden totdat uit je poep blijkt dat je onschuldig bent. Dat mag niet van de wet, maar wat geeft de wet daar om?

Het zijn maar kleine voorbeelden misschien.
Maar de overheid die zich niet aan haar eigen wetten houdt, bestuurders die de mensen die aan hen worden toevertrouwd belachelijk maken, media die dit zonder noemenswaardig commentaar laten passeren... Het zijn ook vege tekenen van een wankelende maatschappij.
Terwijl diezelfde bestuurders links en recht brallen over normen en waarden, verdwijnt de traditionele legitimiteit van onze overheid, bestuurders en media.
Wat verdwijnt is niet zozeer onze democratie, al verandert deze wel in een zeer platte vorm van achter-de-waan-van-de-dag aanrennen.
Maar datgene wat echt verdwijnt is naast de verzorgingsmaatschappij, onze rechtsstaat.

Waar ligt dat nou aan? Moeten we Fortuyn echt de schuld geven van alles wat er misgaat sinds hij het politieke pad opging? Dat is wel wat veel eer.
Kardinaal Simonis, die ouwe conservatieve knakker, zei laatst iets (http://3amp.com/safira/forum/viewtopic.php?t=3830) wat me behoorlijk aan het denken zette:
"We zijn geneigd te denken aan de boze mensen in de wereld, maar er is iets mis in de samenleving met ons allemaal", aldus Simonis.
Tjemig, daar heeft die ouwe een punt.

Met de oorlog tegen terrorisme en met Dutroux, met het preventieve fouilleren en de strengere straffen, met het asielbeleid en de bijna-hetze tegen Moslims, op allerlei vlakken zoeken we de vijand in De Ander.
De Ander is het kwaad waartegen we ons moeten beschermen. Want dat zijn Zij, en Wij zijn Zij niet. Wij zijn goed, Zij zijn slecht, en we moeten ze uitzetten/fouilleren/korten/opsluiten voor ze ons iets kunnen doen!

Ik ben altijd fel tegenstander van de kerk geweest. Ik zie Christus, neem me niet kwalijk, als de ultieme pornografie, en het schuldcomplex wat de kerk iedereen eeuwen lang aanpraatte verafschuw ik. Maar nu zie ik voor het eerst een positieve kant aan de medaille van "Sinners, repent!"

In onze huidige samenleving zien we niet meer in, dat in onszelf zowel goed als kwaad aanwezig is. Het kwaad ligt altijd bij de ander. Dus proberen we ons af te schermen tegen de ander, met veiligheidsmaatregelen en repressie. Wat we daarbij over het hoofd zien is dat we onszelf afschermen van onszelf, want die kwade neigingen zitten in ons, in ons allemaal. En er bestaat geen politieagent die jou kan beschermen tegen jezelf. Hoe fout die ouwe kerk met haar schuldcomplexen ook was, één ding zeiden ze heel mooi: "Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen".
Politici, media en burgers zijn dat besef verloren, en werpen bij het minste of geringste maar al te lief stoere stenen, als het maar naar die ander is.

Laten we weer bedenken dat er geen Ander is, alleen maar wij met zijn allen. Dat je wel commentaar mag hebben op anderen, dat je dingen wel mag afkeuren, maar dat je zelf niet anders bent dat die Moslim, Jood, crimineel, asielzoeker of steunfraudeur.

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


ma apr 12, 2004 1:59 pm
Profiel WWW
Addicted
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di sep 10, 2002 10:09 pm
Berichten: 7569
Woonplaats: Utrecht, Hollanda
Bericht 
goed stuk Sam!

_________________
Women who aspire to be like men lack ambition!

Some people have character - other people are men

Who wants to live forever? ME!


ma apr 12, 2004 8:12 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
phpBB.nl Vertaling