Het is nu di jan 16, 2018 7:06 pm
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 
 'PVV is nieuw rechts radicaal' 
Auteur Bericht
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht 'PVV is nieuw rechts radicaal'
'PVV is nieuw rechts radicaal'
Uitgegeven: 27 januari 2010

DEN HAAG - De PVV komt niet voort uit traditioneel extreem rechts, maar in de opvattingen van de partij van Geert Wilders zijn wel rechts-radicale elementen terug te vinden.
© ANP

Opvattingen van de PVV over islamisering en niet-westerse allochtonen lijken een discriminatoir karakter te hebben. De organisatie van de partij is niet democratisch, maar autoritair.

Dat staat in een onderzoek van het Tilburgse onderzoeksinstituut IVA naar radicalisering en polarisering.

Ze betitelen de PVV als 'nieuw rechts radicaal': een partij met een 'nationaaldemocratische' ideologie, maar zonder wortels in traditioneel extreem rechts.

Afkeer

Een voorkeur voor het 'eigene', een afkeer van het 'vreemde' en een hang naar het autoritaire die spreekt uit de opvattingen van de PVV, horen bij nationaaldemocratisch gedachtegoed, schrijven de onderzoekers.

De afkeer van het vreemde betreft vermeende islamisering en niet-westerse allochtonen.

Discriminatie

Harde uitspraken over deze onderwerpen lijken in de buurt te komen van discriminatie. Dan gaat het om uitsluiting van rechten, criminalisering en maatschappelijke tweedeling.

De onderzoekers tekenen hierbij aan dat de rechter zich nog moet uitspreken over beschuldigingen van discriminatie.

Op internet blijkt de PVV als een magneet te werken voor extreem rechts, stellen de onderzoekers vast op basis van extreem rechtse webfora. Maar dit geldt minder voor neonazi's.

Schandelijk rapport

In een reactie spreekt Wilders van ''een schandelijk rapport, waarin veel onzin staat, zoals het op een lijn stellen van opkomen voor nationaal belang en radicaal rechts''.

Maar het meest valt hij over de uitspraak dat uitingen van de PVV in het licht van het strafrecht een discriminatoir karakter lijken te hebben. Wilders bestempelt dit als ''regelrechte en uitermate kwalijke'' beïnvloeding van het proces dat nu tegen hem loopt.

Ook minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken), opdrachtgever van het onderzoek, zou zich daar schuldig aan maken door het rapport juist nu naar de Tweede Kamer te sturen en er in een begeleidende brief geen afstand van te nemen. Wilders noemt dit ''vilein''.

Ter Horst zei eerder geen bemoeienis met de inhoud te hebben gehad. Ook ging het niet om een studie die alleen maar op de PVV gericht was.

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


wo jan 27, 2010 11:54 pm
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Re: 'PVV is nieuw rechts radicaal'
Wat zíjn PVV'ers precies?

Ze zijn rechts, radicaal, maar niet extremistisch, of toch?
door Barbara Rijlaarsdam

Onderzoekers vermijden de beladen term 'extreem-rechts' en noemen de PVV 'nieuw rechts-radicaal' .

Maar zeggen vervolgens dat het eigenlijk synoniemen zijn.

Is de PVV een extreem-rechtse organisatie? Nee, de PVV is 'nieuw rechts-radicaal'. Het is een nieuw etiket dat werd geïntroduceerd in het woensdagavond verschenen rapport over radicalisering en polarisatie, dat op verzoek van de Tweede Kamer is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Niet extreem-rechts dus. Of toch wel? Direct na de publicatie van het rapport zorgt de toelichting van een van de onderzoekers, radicaliseringsdeskundige Hans Moors, weer voor verwarring. ,,Wij hanteren 'nieuw rechts-radicaal' en 'extreem-rechts' als synoniemen."

Wat PVV-voorman Geert Wilders betreft is het ,,allemaal bagger. Sorry, maar ik ben gewoon echt heel kwaad", sms'te hij woensdagavond.

Nieuw rechts-radicaal. Waar komt die term plotseling vandaan? En betekent nieuw rechts-radicaal iets anders dan extreem-rechts? Of is alleen wegens de zware lading van het woord extreem-rechts voor een andere term gekozen?

De wetenschappers, naast Moors hoogleraar (contra)terrorisme Bob de Graaff en extreem-rechtsdeskundige Jaap van Donselaar, schrijven in hun rapport dat zij voor de nieuwe term hebben gekozen omdat de PVV niet uit een extreem-rechtse traditie voortkomt, maar de opvattingen wel degelijk rechts-radicale elementen bevatten.

De PVV zou een nationaal-democratisch karakter hebben wegens de positieve oriëntatie op het 'eigene', afkeer van het 'vreemde' en van politieke tegenstanders en hang naar het autoritaire. Maar dat is volgens de onderzoekers iets anders dan extreem-rechts: dat begrip roept onvermijdelijk associaties op met de Tweede Wereldoorlog en het antisemitisme. En daarvan is bij de PVV ,,geen spoor te bekennen".
,,Integendeel, er is sprake van een affiniteit met Israël en het jodendom."

Wel is duidelijk dat de PVV fel gekant is tegen de multiculturele samenleving en dat de partij haar politieke boodschap op een provocerende manier brengt. Dat zijn volgens het rapport de overeenkomsten tussen de PVV en de 'klassieke' extreem-rechtse partijen uit de jaren negentig.
Duidelijke verschillen zijn dat de PVV geen wortels heeft in het rechts-extremisme en dat Wilders zich veel meer beroept op de vrijheid van meningsuiting. Ook speelt mee dat Wilders zich altijd distantieert van extreem-rechts.

De onderzoekers zijn zich ervan bewust hoe ,,buitengewoon controversieel" het blijkt te zijn om de PVV als extreem-rechts te kwalificeren, schrijven zij. Een van de problemen bij het definiëren van rechts-extremisme betreft de emotionele en morele lading van het woord. De onderzoekers kozen daarom bewust voor de term 'nieuw rechts-radicaal'. Tegelijkertijd verbazen ze zich over het feit dat de regering de PVV niet als 'extremistisch' kwalificeert.

Ze stellen dat bij een beoordeling van de PVV ook spanning bestaat met de democratische rechtsorde, als die (zoals door inlichtingendienst AIVD) ruim gedefinieerd wordt in termen als maatschappelijk vertrouwen, sociale cohesie en respect voor diversiteit in de samenleving. ,,Ondanks spanning met 'de democratische rechtsorde' dan wel het zich bedienen van haatzaaiende teksten lijkt de rijksoverheid vooralsnog niet genegen om Wilders en de PVV te kwalificeren als 'extremistisch'. Een dergelijke aanpak [...] valt vanuit wetenschappelijk perspectief niet goed te begrijpen", aldus het rapport.

Wilders spreekt van een ,,schandelijk rapport waarin heel veel onzin staat". ,,Is opkomen voor nationaal belang ineens radicaal rechts? Ze zijn gek geworden."

Maar waar hij nog het kwaadst om is, is het feit dat in het rapport staat dat zijn uitingen in het publieke debat ,,een discriminatoir karakter lijken te hebben". Wilders spreekt van ,,regelrechte en uitermate kwalijke beïnvloeding" van zijn proces, waarin hij wordt aangeklaagd wegens onder meer aanzetten tot haat en dat nog in volle gang is. Volgens minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) ligt de verantwoordelijkheid voor het rapport geheel bij de onderzoekers. Zij neemt volgens Wilders dus geen afstand van de kwalificaties. Hij vindt dat ,,slecht en vilein".

'Het is allemaal bagger'

Geert Wilders, lijsttrekker PVV

Het rapport Polarisatie en radicalisering in Nederland. Een verkenning naar de stand van zaken in 2009 gaat over islamitisch radicalisme, rechts-radicalisme , links-radicalisme en dierenrechtenactivisme en -extremisme. Enkele conclusies :

Het aantal burgers dat zich zorgen maakt over radicalisering is sterk gedaald (van 21 naar 8 procent). De weerbaarheid van Nederlandse moslims tegen radicalisme en extremisme is toegenomen. Dat geldt ook voor de weerstand tegen extremistische ideeën binnen de salafistische beweging, een fundamentalistische stroming binnen de islam.

De aard, intensiteit en ernst van incidenten die verband houden met dierenrechten is de afgelopen jaren aan het veranderen. Illegaal dierenactivisme of -extremisme lijkt zich te beperken tot een kleine groep mensen.

De kraakbeweging 'oude stijl' bestaat niet meer. Gewelddadige incidenten lijken eerder veroorzaakt door activisten die kraken dan door een actieve kraakbeweging.

Wilders steunt Marco Pastors' Leefbaar Rotterdam
PVV-leider Wilders raadt zijn achterban in Rotterdam aan op Leefbaar Rotterdam te stemmen.

De PVV zelf doet alleen mee in Den Haag en Almere aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Wilders doet niet mee in Rotterdam, omdat hij onvoldoende tijd zou hebben gehad om daar goede kandidaten te zoeken.

Hij zegt nooit stemadvies te geven, maar maakt een uitzondering omdat ,,ze het gewoon verdienen".

Leefbaar is blij dat Wilders in Rotterdam niet meedoet. Pastors: ,,Hij vormde een bedreiging voor ons."

NRC-Next 29-01-2010

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


di feb 09, 2010 4:06 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
phpBB.nl Vertaling