Het is nu wo jan 24, 2018 1:57 am
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 7 berichten ] 
 Expert bepleit heropening onderzoek Schipholbrand 
Auteur Bericht
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Expert bepleit heropening onderzoek Schipholbrand
Expert bepleit heropening onderzoek Schipholbrand
Uitgegeven: 13 november 2008 22:57
Laatst gewijzigd: 13 november 2008 22:58

HILVERSUM - Het onderzoek naar de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost moet worden heropend. Dat stelde veiligheidsonderzoeker Bas van den Heuvel donderdagavond in het actualiteitenprogramma Nova, op basis van een analyse van beelden die beveiligingscamera's destijds hebben gemaakt.

Door de Schipholbrand kwamen in oktober 2005 elf mensen om het leven. De slachtoffers zaten in vreemdelingenbewaring in afwachting van hun uitzetting.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde twee jaar geleden dat de brand is ontstaan in cel 11, waar een Libiër vastzat. Maar Van den Heuvel meent dat er al eerder een grotere brand in het complex woedde.

Onderzoekers

De onderzoeksraad neemt de nieuwe informatie zeer serieus. "We gaan het uitvoerig bestuderen", liet de organisatie in een reactie weten. Voorzitter Pieter van Vollenhoven overlegt maandag met zijn belangrijkste onderzoekers van de Schipholbrand.

Daarna zal de raad inhoudelijk reageren op de bevindingen van Van den Heuvel van onderzoeksbureau MSNP.

Feiten

Als de beeldanalyse klopt en nieuwe inzichten biedt, zal het Openbaar Ministerie (OM) het onderzoek eventueel uitbreiden. "Het OM wil dat alle feiten boven tafel komen."

Op verzoek van de advocaat van de Libiër vindt er in Zwitserland onderzoek plaats naar de oorzaak van de brand. Het hoger beroep van de man loopt nog. De rechtbank in Haarlem had hem vorig jaar veroordeeld tot drie jaar celstraf wegens opzettelijke brandstichting in zijn cel.

Stapelbed

De brandhaard in cel 11, waar het onderste stapelbed in brand raakte, is volgens Van den Heuvel bekend. "In ons onderzoek zie je dat daarnaast een hele grote brand in de schilruimte aan de gang is", vertelde hij.

De afgebrande vleugel K bestond uit 26 celcontainers. Daaromheen zit die schilruimte. In de beeldanalyse is volgens Van den Heuvel te zien dat de rook komt uit de technische ruimte van cel 11.

Oorzaak

De Libiër had geen toegang tot die ruimte. Volgens de onderzoeker was de brand in de schilruimte al eerder aan de gang dan de brand in de cel. Wat de oorzaak van die grotere brand is, valt niet af te leiden uit de beeldanalyse.

Drie jaar na de Schipholbrand is volgens Van den Heuvel dus eigenlijk niet bekend wat er is gebeurd. "We kennen de oorzaak niet, we kennen het brandverloop niet. We weten dus eigenlijk niks", zei hij.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in 2006 dat er bij de brand minder of geen doden zouden zijn gevallen als de overheid de regels van brandveiligheid had nageleefd. De toenmalige ministers Piet Hein Donner (Justitie) en Sybilla Dekker (VROM) traden af naar aanleiding van het rapport.

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


vr nov 14, 2008 2:20 pm
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Re: Expert bepleit heropening onderzoek Schipholbrand
Verdachte Schipholbrand mogelijk vrij
Uitgegeven: 14 augustus 2009 11:49
AMSTERDAM - De verdachte van de Schipholbrand hoeft van het Openbaar Ministerie (OM) niet meer de gevangenis in.
© Novum Nieuws

Bekijk video

Aanklager Hans Wesselink eiste in de hogerberoepszaak vrijdag wel een straf van twee jaar en 24 dagen, maar die heeft Ahmed al-J. al in voorarrest uitgezeten.

Het OM houdt hem niet als enige verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de brand waarbij elf doden vielen.

Brandstichting

Het OM acht bewezen dat Al-J. op 26 oktober 2005 opzettelijk brand heeft gesticht in zijn cel in het detentiecentrum op Schiphol-Oost.

Hij zou dat hebben gedaan door een sigarettenpeuk weg te schieten die in het beddengoed terechtkwam. Hij heeft daarmee de kans aanvaard dat er brand zou ontstaan, vindt het OM.

Tekortkomingen

Dat er tekortkomingen waren in de bouw van de cellen, in de hulpverlening en in de brandmeldinstallatie was volgens het OM doorslaggevend voor de omvang en ernst van de brand.

Het feit dat de brandweer laat arriveerde, heeft daar ook aan bijgedragen, aldus advocaat-generaal Wesselink.

''Er is een opeenstapeling van gebeurtenissen die de situatie alleen nog maar erger hebben gemaakt. Toch neemt dat alles de eigen verantwoordelijkheid van de verdachte voor zijn handelen niet weg.''

Hoger beroep

Het OM was in hoger beroep gegaan omdat het de straf van drie jaar te laag vond die de rechtbank Haarlem in juni 2007 oplegde aan Al-J., aldus Wesselink.

Dat hij nu toch tot een lagere strafeis komt, komt door zaken die tijdens de behandeling van de zaak in hoger beroep aan de orde zijn gekomen, zei hij.

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


vr aug 14, 2009 2:09 pm
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Re: Expert bepleit heropening onderzoek Schipholbrand
Deskundigen bakkeleien over Schipholbrand
Uitgegeven: 11 augustus 2009 17:50

AMSTERDAM - Twee branddeskundigen in de hogerberoepszaak rond de Schipholbrand staan niet alleen lijnrecht tegenover elkaar, ze hebben elkaar dinsdag ook afgeschreven als expert.
© ANP

Over en weer beschuldigden Olivier Delémont van de Universiteit van Lausanne en onafhankelijk deskundige Fred Vos elkaar bij het gerechtshof in Amsterdam van het doen van slecht onderzoek.

Het hof heeft beide heren op verzoek van de advocaat van verdachte Ahmed al-J. benoemd tot deskundige. Ze hebben mogelijke oorzaken van de brand, waarbij eind oktober 2005 elf doden vielen, bekeken en het verloop ervan geanalyseerd.

Goede bedoelingen

Delémont concludeert dat de brand in de cel van Al-J. is begonnen, terwijl Vos meent dat het vuur in de ruimte tussen de muren van de cellen en de buitenmuur is ontstaan.

''Ik twijfel niet aan de goede bedoelingen van de heer Vos, maar hij maakt wetenschappelijk gezien enorme fouten'', aldus Delémont. ''Ik ben perplex dat zo iemand rapporteert voor justitie.''

Weglaten

Vos gaf zijn contra-expertise op het rapport van de Zwitser de titel De kunst van het weglaten mee, omdat hij vindt dat Delémont informatiebronnen links heeft laten liggen.

Verder spreekt Vos tegen dat de man zich aan de voorschriften voor zulke rapportages heeft gehouden. ''Integendeel. Er zijn zo veel normschendingen dat ik hem nauwelijks als deskundige beschouw.''

Geen uitsluitsel

Overigens hebben de rapportages van de twee onderzoekers wel iets gemeen: ze hebben allebei geen definitieve oorzaak van de fatale brand kunnen geven. Delémont kan geen technische oorzaak aangeven en sluit daarom de mogelijkheid van menselijk handelen niet uit.

Ook Vos weet het niet. Volgens hem kan isolatiemateriaal zijn ontbrand, bijvoorbeeld doordat muizen aan elektriciteitskabels hebben geknaagd. Ook kunnen volgens hem kabels zijn beschadigd doordat ze niet juist zijn aangelegd.

Peuk

Ahmed al-J. is in juni 2007 tot drie jaar cel veroordeeld omdat hij brand zou hebben gesticht door een brandende sigarettenpeuk weg te schieten. Die peuk zou in het beddengoed terecht zijn gekomen en zo de brand hebben veroorzaakt. Zowel Al-J. als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep.

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


vr aug 14, 2009 2:10 pm
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Re: Expert bepleit heropening onderzoek Schipholbrand
Al-J is al deze tijd al slachtoffer van het zondebokdenken van het OM en de rechterlijke macht. Het is waanzin om iemand voor doelbewuste brandstichting te veroordelen als hij ten eerste hooguit per ongeluk een brandende peuk heeft weggeschoten (hij ontkent elke doelbewustheid en er is ook geen enkele aanwijzing dat het anders is gegaan).
Daarbovenop zijn er vanaf het begin aanwijzingen dat de brand niet eens in zijn cel is begonnen. Het OM heeft die stelselmatig naast zich neergelegd. Het lijkt er sterk op dat er alles aan wordt gedaan om te zorgen dat de aandacht op de criminalisering van uitgeprocedeerde asielzoekers als Al-J blijft liggen, en er daardoor hopelijk vooral niemand gaat nadenken over de gotspe dat we mensen maanden opsluiten, alleen maar omdat ze het verkeerde papiertje hebben. En dat dan ook nog eens zo doen dat er doden vallen.

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


vr aug 14, 2009 2:18 pm
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Re: Expert bepleit heropening onderzoek Schipholbrand
Weer twijfels rapport Schipholbrand
Uitgegeven: 20 februari 2009
AMSTERDAM - Nadat in november een onderzoeker al stelde dat uitkomsten van het onderzoek naar de Schipholbrand niet kloppen, is er weer iemand opgestaan die dit denkt.

Oud-brandweercommandant Fred Vos zei vrijdag in Netwerk na zelfstandig onderzoek tot de conclusie te zijn gekomen dat de brand niet is ontstaan in cel elf van de Libiër Achmed al-J.

Sigaret

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde eerder dat de brand in de cel van Al-J. was ontstaan door een weggeschoten sigaret. Vos denkt echter dat de feiten erop duiden dat de brand al eerder in de schilruimte boven cel tien en cel elf is begonnen.

Veiligheidsonderzoeker Bas van den Heuvel bepleitte medio november al in het actualiteitenprogramma Nova dat het onderzoek naar de Schipholbrand moet worden heropend.

Brand

Van den Heuvel stelde ook dat de brand, die in oktober 2005 aan elf mensen het leven kostte, niet is ontstaan in cel elf, maar al eerder woedde in het cellencomplex. De Onderzoeksraad voor Veiligheid besloot het onderzoek naar de brand echter niet te heropenen. Voor een andere primaire brandhaard zijn geen aanwijzingen of sporen gevonden, stelde de raad.

Vos zei dat de raad de brand slecht heeft onderzocht. "De belangrijkste conclusies die door de raad en andere commissies zijn uitgebracht, zijn niet gebaseerd op feiten." Zo trekt de onderzoeksraad volgens hem nauwelijks conclusies over het brandweeroptreden. De brandweer valt volgens Vos echter heel wat te verwijten. Zo zou die door allerlei vertragingen in de alarmeringsfase laat in actie zijn gekomen. "Pas zes minuten na het eerste automatische alarm, als de vlammen al uit het dak slaan, wordt de alarmering serieus genomen. Als je op tijd was gekomen, waren die mensen te redden geweest."

Materieel

Ook werd volgens Vos verkeerd materieel ingezet en heeft de brandweer bij de bouw van het complex de verkeerde beslissing genomen geen eigen brandweeringang te willen. Tijdens de brand stonden te veel auto's in de sluis, waarop een ambulance de sluis weer uit moest, voordat de poort naar het complex open ging.

De oud-brandweercommandant deed eerder onderzoek naar onder meer de Herculesramp en de vuurwerkramp in Enschede. Voor zijn onderzoek naar de Schipholbrand beschikte hij over processen-verbaal, beelden van beveiligingscamera's en andere bronnen. Omdat hij als getuige werd gehoord in de strafzaak had hij inzage in het volledige dossier.

Heropening

De onderzoeksraad laat in een reactie weten ook dit keer geen redenen te zien om het onderzoek te heropenen. Kamerlid Jan de Wit (SP) wil de bevindingen van de oud-brandweercommandant voorleggen aan minster van justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA).

De Libiër Achmed al-J. werd in juni 2007 door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot drie jaar cel voor brandstichting. Het hoger beroep in de zaak tegen de inmiddels 26-jarige man loopt nog.
© Novum

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


vr aug 14, 2009 2:19 pm
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Re: Expert bepleit heropening onderzoek Schipholbrand
Aanstichter Schipholbrand mag worden uitgezet
Uitgegeven: 17 september 2009

UTRECHT - De voor het stichten van de fatale Schipholbrand veroordeelde Libiër Ahmed Al-J. mag vrijdag worden uitgezet. Dat heeft de rechter in Utrecht donderdag besloten.
© ANP

Justitie wil de man verwijderen, omdat hij vanwege zijn veroordeling in Nederland als ''ongewenst vreemdeling'' wordt beschouwd.

Het gerechtshof in Amsterdam legde Ahmed Al-J. begin deze maand anderhalf jaar gevangenisstraf op wegens opzettelijke brandstichting.

Die straf heeft hij in voorarrest al uitgezeten. De elf doden die als gevolg van de brand op 26 oktober 2005 vielen, kunnen de Libiër niet worden verweten, vindt het hof.

Hoge Raad

Al-J. vecht zijn veroordeling aan bij de Hoge Raad. Hij wil vanwege die cassatieprocedure in Nederland blijven. De rechter vindt echter dat zijn aanwezigheid daarbij niet noodzakelijk is.

De Libiër voerde ook aan dat hij net als de andere slachtoffers van de Schipholbrand in Nederland zou mogen blijven. De rechter wees erop dat dit beslist niet geldt voor iemand die veroordeeld is voor het stichten van de brand.

Vriendin

Ook het argument van Al-J. dat hij met zijn vriendin in Nederland samen heeft gewoond en zijn vriendin niet naar Libië kan, veegde de rechter van tafel.

De rechter vindt dat de Libiër ernstige misdrijven heeft gepleegd en daarom geen beroep kan doen op dit soort omstandigheden.

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


vr sep 18, 2009 3:11 am
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Re: Expert bepleit heropening onderzoek Schipholbrand
Stelletje smerige klootzakken. Laat die man toch eindelijk met rust, die alleen maar als zondebok dient voor je eigen falen en je racistische vreemdelingenbeleid.
Bah, wat word ik hier kwaad en verdrietig van.

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


vr sep 18, 2009 3:14 am
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 7 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 2 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
phpBB.nl Vertaling