Het is nu za jan 20, 2018 3:15 am
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 4 berichten ] 
 Demonstratie 'voor betaalbaar wonen, stop sloop' 9 februari 
Auteur Bericht
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Demonstratie 'voor betaalbaar wonen, stop sloop' 9 februari
Zaterdag 9 februari om 13 uur is de landelijke demonstratie 'stop de sloop, voor betaalbaar wonen' van de Dam naar het Museumplein in Amsterdam.
Op het programma staan sprekers uit sloopwijken uit heel Nederland, waaronder Amsterdam, Delft en Utrecht. Ook is professor Thomsen, hoogleraar Woningverbetering en Woningbeheer aan de TU Delft uitgenodigd te spreken.
Er is een optreden van de Rotterdamse Rappers en Bad Brya. De demonstratie wordt muzikaal begeleid door de brassband Brotherhood uit de Amsterdamse Bijlmermeer.

De afbraak van de sociale huisvesting in Nederland is in volle gang. Samen hebben de corporaties ruim 242.000 huizen in de veertig Vogelaarwijken Daarvan willen ze er de komende vijf jaar bijna 25.000 slopen. Ter vergelijking: van de 881.000 huizen die de corporaties in andere wijken bezitten willen ze er 30.500 slopen.
In de veertig wijken willen de corporaties 16.400 koopwoningen bouwen, tegenover 13.600 huurwoningen. Buiten de veertig wijken liggen hun prioriteiten andersom: 41.600 koopwoningen en 68.200 huurwoningen. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting becijfert dat de corporaties bij een op de drie huizen in achterstandswijken actie gaan ondernemen. Dat varieert van sloop, splitsing, samenvoeging, verkoop tot nieuwbouw. Buiten de veertig wijken pakken ze ruim een op de vier huizen aan.

De 'prachtwijken' van minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie zijn 'sloopwijken'.

De afbraak van de sociale huisvesting leidt enerzijds tot meer woningnood en anderszijds tot meer leegstand van dure woningen en kantoren. Dure woningen in de arbeiderswijken, maar geen sociale woningbouw in de dure wijken veroorzaakt grote tekorten. Huurders worden steeds vaker het slachtoffer van winsthonger van de corporaties en andere huiseigenaren.
Door speculatie schieten de prijzen van grond de hoogte in. Om de huur van deze grond te bekostigen moeten hogere inkomsten van de huizen en gebouwen binnenkomen. Daarom schieten de huren en de hypotheken omhoog.
Waar de mensen na de afbraak van hun wijk dan moeten wonen en hoe ze de grote stijging van de woonlasten moeten betalen zal de regering en de corporaties een zorg zijn.
Door hard werken zijn onze huizen gebouwd. De massale afbraak van goede en betaalbare woningen is diefstal van gemeenschappelijk woningbezit.

Betalende huurders worden als stadsnomaden van de ene naar de andere kant gedreven. Na enige jaren moeten ze opnieuw in het belang van de "stedelijke vernieuwing" verkassen. Mensen worden voortdurend hun huizen en wijken uitgejaagd.

De eisen van de demonstratie zijn:
sloopbeleid van dit kabinet van tafel
geen verkoop, splitsing, samenvoeging van goede en betaalbare huurwoningen
geen gedwongen verhuizingen
woonlasten omlaag
uitbreiding van de sociale woningbouw
van uitkeringen en lonen moet je kunnen wonen
onmiddellijk uitvoeren van achterstallig onderhoud
stop de woningnood

http://www.sash.nl

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


ma feb 04, 2008 1:07 pm
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Re: Demonstratie 'voor betaalbaar wonen, stop sloop' 9 februari
Een voorbeeld van hoe het in Utrecht gaat:

*Zonder pardon hebben SSH Utrecht en stichting Mitros afgelopen vrijdag de laatste woningen in het Ondiepse Kleine Wijk illegaal ontruimd. Al ruim een maand hebben deze verhuurders alles in het werk gesteld om de laatste bewoners weg te treiteren, onder andere door daken en ruiten van leegstaande woningen illegaal te slopen om de omgeving onleefbaar te maken.*

Vandaag worden de vaste hekken geplaatst, die de komende twee jaar Ondiep zullen ontsieren. Als die hekken weer verdwijnen zal op de plaats waar nu nog 203 betaalbare sociale huurwoningen staan een Yuppen enclave zijn verrezen.

Het Kleine Wijk in het Utrechtse Ondiep is één van de velen plaatsen waar betaalbare woningen moeten wijken voor dure koopwoningen. In heel het land staan ruim 100.000 sociale huurwoningen op de nominatie om gesloopt te worden, in Utrecht zijn dat er bijna 10.000. Vooral in een ring van drie kilometer rond binnensteden wordt veel gesloopt, omdat die ring zeer in trek is bij jonge gezinnen die veel geld te besteden hebben. De gemakkelijke stad moet meer inwoners hebben die veel geld uit geven, bijvoorbeeld om een megalomaan winkelcomplex als het toekomstige stationsgebied leeg te kopen.
Met een normaal inkomen ben je in Utrecht niet meer welkom en wordt je opgehokt ergens achterin de toekomstige sloppenwijken van Leidse Rijn.

Dat van de politiek weinig te verwachten valt is geen verassing; ook de gemeente verdient grof geld met dure koopwoningen, door de verkoop van bouwgrond, belastingen en natuurlijk de koopkracht die deze rijken de stad in brengen. Toch was er even hoop toen op één na alle Utrechtse gemeenteraadsfracties hun zorgen uitte over het verlies van de unieke cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarden van het Kleine Wijk, het eerste gemeentelijke woningbouwproject van Utrecht. Zonder inhoudelijk op de argumenten in te gaan stelde de wethouder, die de koppen geteld had, zich echter op het standpunt dat de stadsvernieuwing geen vertraging mag oplopen.


Iets meer hoop kan gekoesterd worden in de rechtspraak. Stichting Mitros is als professionele organisatie echter goed thuis in alle procedures die doorlopen moeten worden. Hierdoor zijn zij in staat alles zo te plannen dat er zo min mogelijk tijd is voor een grondige inhoudelijke toets. De huuropzeggingen, die de Mitros zelf een jaar vertraagd heeft, zijn in een Kort Geding procedure getoetst en de bezwaren die al sinds 2003 door bewoners naar voren worden gebracht, hoeven van de voorzieningenrechter niet eerst inhoudelijk behandeld te worden voor onherstelbare schade wordt aangebracht. De vonnissen zijn te bizar voor woorden, zo beredeneerd de rechter in de zaak tegen de tijdelijke huurders dat een vergunning voor tijdelijke verhuur (die vrijstelling geeft van een deel van de huurbescherming) niet is aangevraagd, dus dat de huurbescherming niet van toepassing is (!?). De voorzieningenrechter is van mening dat sloop een tijdelijke activiteit is en dat daarom een vrijstelling van de flora en founa wet niet nodig is. Dat met die tijdelijke activiteit de verblijfplaatsen van verschillende vleermuizenkolonie's blijvend verloren gaan, is voor de rechter geen argument. Dit is één grote corrupte dievenbende waar raadsleden en rechters gezellig bij Mitros op de
nieuwjaarsborrel staan te socializen.

In de afgelopen maanden is het Kleine Wijk in een twighlight zone veranderd.
Sinds begin december staat de wijk voor twee derde leeg. Op vrijdag 25 januari heeft de Mitros ruiten en daken gesloopt, naar eigen zeggen om te voorkomen dat de lege woningen gekraakt zouden worden. Afgelopen vrijdag hebben SSH Utrecht en Stichting Mitros de laatste woningen illegaal ontruimd, zogenaamd op bevel van de burgermeester. Vanaf vandaag zullen de zo genaamde vaste hekken worden geplaatst, vaste palen met dwarsliggers, vlechtwerk en prikkeldraad, die tenminste twee jaar lang Ondiep zullen ontsieren. Als het aan de Mitros ligt zal even zo lang een bewaker met honden deze ongewenste bouwput in de gaten houden.

http://www.hetondiep.nl/

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


ma feb 04, 2008 7:29 pm
Profiel WWW
Addicted
Avatar gebruiker

Geregistreerd: di nov 19, 2002 1:41 pm
Berichten: 2510
Woonplaats: Leiden
Bericht Re: Demonstratie 'voor betaalbaar wonen, stop sloop' 9 februari
Slopen is in en lastig te stoppen... Ik hoop van harte dat het tij gaat keren, maar ja ik vrees het ergste...

_________________
Lief, schattig en gevoelig: laat ik daar eens wat mee gaan doen!


ma feb 04, 2008 9:43 pm
Profiel
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Re: Demonstratie 'voor betaalbaar wonen, stop sloop' 9 februari
Tegen de 'sloopwijken' van Vogelaar

Met een protestoptocht van de Dam naar het Museumplein demonstreerden
zaterdag 400 mensen tegen het huisvestingbeleid van minister voor
Wonen en Wijken Ella Vogelaar (PvdA). Met name de massale sloop en
verkoop van goedkope huurwoningen werd gehekeld.

Het actiecomité Stop Afbraak Sociale Huisvesting (SASH) zegt dat de
'prachtwijken' van Vogelaar 'sloopwijken' worden. De minister sloopt
volgens de actievoerders binnen vijf jaar 25.000 woningen. Daar komen
te vaak dure huizen voor terug, zeggen zij. Volgens de actiegroep
leidt de sloop van sociale huisvesting tot grote woningnood. "Ook
worden de huizen steeds duurder", zegt woordvoerder Jan Harinck.

Volgens Harinck hebben ongeveer vijfhonderd mensen uit tien steden
zich aangesloten bij de demonstratie. Er waren sprekers uit
sloopwijken uit Ondiep in Utrecht, Crooswijk in Rotterdam, Bomenwijk
in Delft en de Banne in Amsterdam Noord. De optocht naar het museum
werd begeleid door een brassband uit de Amsterdamse Bijlmer. Op het
Museumplein traden Rotterdamse rappers op.

Een van de sprekers was André Thomsen, hoogleraar in Woningverbetering
van de Technische Universiteit Delft. "Als mijn onheilsvoorspelling
uitkomt staan we aan de vooravond van de afbraak van de sociale
huursector. Wat in de volkshuisvesting van nu gebeurt wordt
voornamelijk bepaald door de belangen van het bedrijfsleven, de bouw-
en vastgoedsector, adviseurs en dienstverleners. De bewoners hebben
daarop steeds minder invloed."

"De investeringen in de wijken worden gebruikt om de winsten van de
woningcorporaties en de projectontwikkelaars nog meer te vergroten",
aldus Harinck. "Volgens het Centraal Fonds Volkshuisvesting bedraagt
in 2006 het vermogen van de corporaties al 27.7 miljard euro. Op
wijkvoorzieningen voor bewoners wordt bezuinigd en er vinden geen
investeringen plaats voor de noodzakelijke uitbreiding van betaalbare
woningen."

Er wordt wél geïnvesteerd in de nieuwbouw van 58.000 "onbetaalbare
koopwoningen en ruim 80.000 voor arbeidersgezinnen onbetaalbare
huurwoningen. Ook blijven de projectontwikkelaars dure kantoren
bouwen, terwijl in Nederland al miljoenen vierkante meter leegstaat.
De directeuren van de woningcorporaties verrijken zich. Ze geven
zichzelf salarissen ver boven de Balkenendenorm."

De demonstranten legden het kabinet de volgende eisen op: Sloopbeleid
van dit kabinet van tafel, geen verkoop, splitsing, samenvoeging van
goede en betaalbare huurwoningen, geen gedwongen verhuizingen,
woonlasten omlaag, uitbreiding van de sociale woningbouw, van
uitkeringen en lonen moet je kunnen wonen, onmiddellijk uitvoeren van
achterstallig onderhoud en stop de woningnood.

Bron: http://www.ravagedigitaal.org/2008nieuw ... 08/nws.php

Artikel 'Van sociale huur naar armenzorg':
http://www.ravagedigitaal.org/2008/sloop/artikel.php

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


do feb 14, 2008 3:10 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 4 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
phpBB.nl Vertaling