Het is nu zo jan 21, 2018 12:44 pm
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
 Doel lijkt uit de dood te herrijzen 
Auteur Bericht
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Doel lijkt uit de dood te herrijzen
Doel lijkt uit de dood te herrijzen

Door Door Wout Bareman

Maandag 23 januari 2006 - DOEL - Het bedreigde polderdorp Doel op de linker Scheldeoever verpauperde de afgelopen jaren zienderogen. Een groot deel van de oorspronkelijke dorpsbewoners is inmiddels vertrokken; er zijn er hooguit vierhonderd overgebleven. Ze hebben gezelschap gekregen van naar schatting tweehonderd krakers, voornamelijk afkomstig uit Antwerpen.

In sommige straatjes van Doel keert de bedrijvigheid terug; de verpaupering is tot staan gebracht.FOTO PETER NICOLAÏ
Rudi Van Buel van het actiecomité Doel 2020, dat hardnekkig blijft ijveren voor behoud van het dorp, wrang: "Wat is er terechtgekomen van de belofte van de Vlaamse regering dat de leefbaarheid van Doel tot op het laatste moment zou worden gegarandeerd? Die belofte valt absoluut niet te rijmen met de gevoerde verkrottingsstrategie!"

De afgelopen jaren meldden zich, na wervende publicaties van de Intercommunale van het Land van Waas, honderden mensen, die dolgraag tijdelijk in Doel wilden komen wonen. Ze werden echter afgeschrikt door het gebrek aan medewerking van diezelfde Intercommunale. Volgens het comité heersten in Doel, door de kortzichtigheid van de Vlaamse overheid, mensonwaardige toestanden. Het actiecomité, dat na de officiële ingebruikname - begin juli - van de containerhaven Het Deurganckdok in de achtertuin van Doel weinig meer van zich liet horen, is ontwaakt uit z'n winterslaap. De actievoerders beklimmen opnieuw de barricade, daartoe aangespoord door uitspraken van directeur Bart Cassier van de Intercommunale over de deplorabele staat waarin het dorp verkeerd door toedoen van tientallen krakers.

Van Buel van Doel 2020 is daar woedend over. Want volgens hem hebben juist de krakers het tij gekeerd en blijven plunderingen van leegstaande huizen en schrijnende vormen van vandalisme nu grotendeels achterwege.

Van Buel: "Juist de nieuwkomers hebben die onhoudbare situatie ongedaan gemaakt. De krakers hebben op eigen initiatief huizen in beheer genomen, achterstallig onderhoud uitgevoerd en ze verder opgeknapt."

Zonder de krakers was Doel er nog veel slechter aan toe geweest, weet de actievoerder zeker. "Er is weer sociale controle."

En inderdaad: Doel lijkt dankzij de nieuwkomers plotseling uit de dood herrezen. Een wandeling door het dorp, zaterdag, bewijst het. Er heerst hier en daar zowaar enige bedrijvigheid. Taverne Doel 5 op het enige pleintje in het dorp en het café in de molen op de dijk houden nog steeds moedig stand, maar ze hebben nu plotseling gezelschap gekregen van café De Sportvriend dat is heropend. En, ook een opsteker, sinds een paar weken bouwt een groenteman iedere donderdag zijn kraam op bij dorpscentrum De Doolen.

Volgens Jan Creve van Doel 2020 wordt er onderhandeld met de exploitant van een rijdende winkel. Als klap op de vuurpijl kunnen de Doelenaren vanaf volgende week ook weer iedere vrijdag- en zondagavond terecht in De Doolen voor alle mogelijke activiteiten. Vorige zomer bood een kunstenaarscollectief, dat ook domicilie koos in Doel, de dorpelingen het mini-circusfestival Duimen voor Doel aan. En intussen zette het toeristische veerpontje tussen dat andere door de haven ingekapselde dorp Lillo en Doel ruim 60.000 dagjesmensen over.

Het doet de kastelein van Doel 5 verzuchten: "Het wordt hier steeds drukker; wij zijn dé toeristische trekpleister van het Waasland."

Ook de geruchten dat het belendende Deurganckdok, dat verscholen ligt achter een immense dijk, niet in 2007 maar minstens een jaar later zal worden opgeleverd, stemt de Doelenaren optimistisch. De cafébezoekers wijzen met een kleine glimlach ook op het bericht dat de Vlaamse regering de beslissing over de aanleg van het Saeftingedok, precies op de plaats waar nu het dorp weer opkrabbelt, heeft uitgesteld tot 2010. Een oudere Doelenaar verzekert: "Dat dok komt er de eerste tien jaar zeker niet. De wegen in de haven zijn nu al helemaal dichtgeslibd; daar kan echt niets meer bij."

Nee, langzamerhand groeit de overtuiging dat Doel nog jaren ongemoeid zal worden gelaten. Ooit verkondigde de Vlaamse regering dat de laatste
Doelenaar in 2007 vertrokken moest zijn. De cafébezoekers halen hun schouders op. Ze moeten het nog zien.


BN/DE STEM 23-01-2006

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


do jan 26, 2006 4:20 am
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
phpBB.nl Vertaling