Het is nu vr nov 24, 2017 6:36 pm




Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 
 soep 
Auteur Bericht
Moderate Poster
Avatar gebruiker

Geregistreerd: wo sep 11, 2002 9:14 pm
Berichten: 321
Woonplaats: Middle East
Bericht soep
linzensoep

Voor 4 persoon
1dag van tevoren beginnen

Voor de bouillon:
70g linzen
het sap van 1 citroen
70g lamsvlees
125g kleine uien
blue band
mespuntje saffraanpoeder
½ theelepel peper
zout
Voor de tedouira:
400g tomaten
blue band
50g bloem
¼ bosje koriander
¼ bosje peterselie
zout


De linzen een nacht in koud water laten weken.

De volgende dag de linzen in water met zout koken tot ze zacht zijn.
Het citroensap erover sprenkelen en opzij zetten.

In een pan ½ liter water aan de kook laten komen,het vlees in
stukje snijden en samen met het soepbeen aan het water toevoegen.De
uien pellen en met wat blue band aan de bouillon toevoegen. Met saffraan,
peper en zout de soep op smaak brengen .De uien uit de bouillon nemen
zodra ze gaar zijn,maar nog niet uit elkaar vallen.De bouillon ongeveer
1 uur laten trekken tot het vlees gaar is

Van het vuur nemen,bouillon afgieten en linzen en uien met het
vlees vermengen.Voor de tedouira de tomaten ontvellen en pureren.1/2
liter water aan de kook brengen.De tomatenpuree en wat blue band toevoegen
en 15 minuten zachtjes laten koken.

Dan de vleesbouillon eraan toevoegen.De bloem met ¼ liter water
gladroeren en van het vuur af al roerend met de tomaten-vleesbouillon
vermengen.Weer aan de koken.

Koriander en peterselie fijnhakken en toevoegen.Zout naar smaak
toevoegen en de soep nog wat door laten koken.Vervolgens het geheel
zeven of pureren.Vlees ,linzen en uien weer aan de soep toevoegen,samen
Met ½ liter water.Nogmaals aan de kook brengen en heet serveren.



kippensoep

voor 4 persoon

½ kip
2 stengels bleekselderij
2 prei
1 bosje peterselie
15g blue band
½ theelepel peper
2 aardappels
2 wortel
½ koolrabi
50g vermicelli
zout

In een pan 2 liter water verhitten.De kip in stukken verdelen.De
Bleekselderij in kleine stukjes en de prei in ringen snijden.Kip,bleeksel-
derij en prei in de pan doen.Peterselie hakken en samen met de blue band en
de peper toevoegen.Zout naar smaak toevoegen en het geheel op een
matig vuur 20 minuten laten koken.

Aardappelen wortels en koolrabi schillen en in kleine stukje snijden.
Samen met de vermicelli aan de bouillon toevoegen en nog 15-20
minuten laten doorkoken.Op smaak brengen en heet serveren



Harrira

voor 6-8 persoon

300g rundvlees
2 uien
1dl olie
¼ bosje koriander
¼ bosje peterselie
½ prei
½ stengel bleekselderij
75g linzen
2 l water
1g saffraanpoeder
1 thee lepel gemberpoeder
1 blikje gepelde tomaten
2 eetlepels bloem
100g vermiscellie (of rijst)
1 theelepel ranzige blue band
peper en zout

Het vlees afspoelen,droogdeppen en in kleine stukjes snijden.Uien
Snippen,met het vlees vermengen en enige tijd in laten trekken.

In een snelkookpan de olie verhitten en vlees hierin aanbakken.
Koriander en peterselie hakken en aan het vlees toevoegen.Bleekselderij
en prei klein snijden en met de gewassen linzen eveneens toevoegen.Even
doorroeren en met het water,het saffraanpoeder,het gemberpoeder,het
zout en de peper aan de kook brengen.De snelkookpan sluiten en 1 uur
laten koken.

De gepelde tomaten pureren en aan de soep toevoegen.De bloem
met wat water aanlegen en al roerend aan de soep toevoegen wanneer
Deze weer aan de kook is gekomen.Vermiscelli toevoegen,vijf minuten laten
doorkoken,ranzige blue band toevoegen en het geheel door laten koken tot
de vermiscelli gaar is.



Soep a la Cassablanca

Voor 6 personen
1 dag van tevoren beginnen

150g kekererwten
125g lamsvlees
2 soepbenen
½ knolselderij
½ bosje peterselie
1 bosje koriander
4 kleine uien
1kg tomaten
¼ theelepel kaneel
¼ theelepel saffraanpoeder
½ theelepel peper
100g bloem
50g vermicelli
het sap van 2 citroenen
1 ei
zout

De kekererwten een nacht laten weken in ruim koud water.

De volgende dag 2 liter water aan de kook brengen.Kekererwten,
fijngesneden lamsvlees en soepbenen toevoegen.De knolselderij in kleine
stukje snijden,de peterselie en de helft van koriander fijnhakken.Dit
samen met de gepelde uien aan de bouillon toevoegen.De tomaten
ontvellen en in een keukenmachine pureren.De helft hiervan aan de
bouillon toevoegen.Kaneel,saffraan en peper in de bouillon doen en zout
naar smaak toevoegen.De uien uit de bouillon nemen zodra ze gaar zijn.

De soep ca.50 minuten laten trekken,tot het vlees gaar is en
vervolgens de bouillon afgieten.Vlees,kekererwten en overig garnituur
apart houden.De andere helft van de tomatenpuree in een pan doen en
geleidelijk aan de bouillon hieraan toevoegen.Het geheel 15 minuten
zachtjes laten koken,daarna wat af laten koelen.De bloem met wat water
gladroeren en aan de afkoelde bouillon toevoegen.Langzaam weer aan
de kook laten komen en de vermicelli toevoegen.Nog enige tijd doorkoken.

Het apart gehouden garnituur weer in de soep doen.Citroensap en
de resterende,fijnhakte korianderblaadjes toevoegen.Het ei loskloppen
en al roerend met de hete soep vermengen.Heet serveren.
VARIANTEN:
- in plaats van kekererwten linzen nemen.
- De helft van de kekererwten vervangen door tuinbonen



Kikkererwtensoep

Voor 6 persoon
1dag van tevoren beginnen

250g kekererwten
150g rundvlees
1 soepbeen
100g pompoen of courgette
1 klein ui
¼ bosje peterselie
¼ theelepel peper
zout

De kekererwten een nacht in ruim koud water weken.

De volgende dag de kekererwten 30 minuten koken in water met
zout,ze uit het water nemen en in 1 ½ liter water opnieuw aan de kook
brengen.
Het vlees afspoelen,droogdeppen en in kleine stukje snijden.
Samen met een soepbeen aan het water met kekererwten toevoegen.Ui
en pompoen of courgette in kleine stukjes snijden en aan de soep
toevoegen.Peterselie hakken en eveneens toevoegen.Zout en peper naar
smaak gebruiken.

De soep zachtjes laten koken tot het vlees gaar is,dan het vlees uit
de soep nemen en vast in de soepterrine of serveerschaal leggen.De rest
van de soep pureren,weer even tot het kookpunt verhitten en bij het vlees
gieten. Heet serveren



Soep a la Marrakesh

Voor 4 persoon

100g gedroogde,grote witte bonen
½ eetlepel chlli-vet
½ eetlepel mild paprikapoeder
1 mespuntje cayennepeper
75g bloem
50g gekookte rijst
½ bosje koriander
zout

Chlii-vet in een pan laten smelten en de bonen hieraan toevoegen,samen
met het paprikapoeder en de cayennepeper,1 ½ liter water toevoegen
en het geheel aan de kook brengen.De pan met een deksel afsluiten en
het geheel op een laag vuur laten koken tot de bonen zacht beginnen te
worden.

De bloem met water vermengen,zeven geleidelijk aan,al roerend,
Aan de bonensoep toevoegen.Op een laag pitje de soep nog 10 minuten
zachtjes laten koken.De rijst toevoegen.Korianderblad met wat zout
fijnwrijven en de soep ermee kruiden.Nog enkele minuten laten koken,
Dan nog wat zout naar smaak toevoegen.



Okra soep met chillie

Voor 4 persoon

50g gedroogde,grote witte bonen
2 uien
100g chlii
½ eetlepel mild paprika poeder
1 mespuntje cayennepeper
1 eetlepel okrapoeder
½ eetlepel tomaten puree
zout

In een ruime pan een liter water aan de kook brengen.Uien fijnhakken
en samen met de gedroogde bonen in het water doen.Het vlees uit de
chlii fijnsnijden en samen met het vet eveneens in de pan doen.Zout,
paprikapoeder en cayennepeper toevoegen.Het geheel aan de kook
brengen en op een matig vuur 20-25 minuten laten koken.
Okrapoeder en tomatenpuree toevoegen en weer 20 minuten zachtjes
Laten koken. Heet opdienen
SERVEREN met: geroosterde brood of brood.



Groentensoep

Voor 4 persoon

125g wortel
1 meiknolletje of koolrabi
1 klein prei
1 stengel bleekselderij
3 uien
125g rundvlees
1 soepbeen
1 mespuntjes saffraanpoeder
½ theelepel peper
125g aardappelen
500g tomaten
2takjes koriander
blue band
zout

Wortel en meiknolletjes schillen en samen met de prei,bleekselderij en
uien in kleine stukjes snijden.Een liter water in een pan doen,de
gesneden groenten toevoegen.het geheel aan de kook brengen.

Intussen het vlees afspoelen,droogdeppen en in kleine stukjes
snijden.Samen met het soepbeen aan de groente bouillon toevoegen.
Saffraan,peper en zout erbij doen.Het geheel ongeveer een uur zachtjes
laten koken.

De aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden.De tomaten
ontvellen en pureren.Aardappelen,gepureerde tomaten en koriander aan
de soep toevoegen en nog 20 minuten mee laten trekken.

Voor het serveren een klontje blue band en eventueel wat extra zout
toevoegen.



Griesmeelsoep met anijs

Voor 4 persoon

100g grove tarwegriesmeel
15g blue band
1 mespuntje saffraanpoeder
¼ theelepel peper
1 theelepel gemalen anijszaad
zout

In een pan een liter water opzetten.Het griesmeel al roerend toevoegen
als het water warmis,maar nog niet kookt.blue band,saffraan,peper en zout
toevoegen.Het geheel al roerend aan de kook brengen en op een klein
pitje,onder voortdurend roeren,ongeveer 30 minuten heel zacht laten
koken.Zo nodig wat mee water toevoegen.
Het gemalen anijszaad met wat water aanlengen en aan de soep toevoegen.
Direct serveren.



Vissoep

Voor 4 persoon

Een wijting van 250g
½ koolrabi
2 wortel
2 meiknolletjes
2 aardappelen
4 stengels bleekselderij
6 eetlepels olie
½ bosje peterselie
2 teentjes knoflook
1eetlepel tomatenpuree
2 theelepel peper
zout

Koolrabi,wortel,meiknolletjes en aardappelen schillen en in klein
stukjes snijden,evenals de bleekselderij.

In een pan een liter water verhitten en de groenten,samen met de
olie,toevoegen.Peterselie en knoflook fijnhakken en samen met de
tomatenpuree,de peper en het zout bij de soep doen.De wijting in z’n
geheel in de soep doen en ca.15 minuten zachtjes mee laten koken.

Dan de vis weer uit pan nemen en af laten koelen.De groenten
uit de bouillon halen,pureren en weer aan de soep toevoegen.Het visvlees
in kleine stukjes verdelen,in een soepterrine of serveerschaal leggen en
de hete soep eroverheen gieten.



Pompoensoep

Voor 6 persoon

1 kg pompoen
¾ l melk
2 eetlepels rijst
1 eetlepel suiker
3 eetlepels crème fraiche
1 eetlepel gehakte peterselie
zout

De pompoen van schil en zaden ontdoen en in kleine stukjes snijden.In
water met zout in ca.20 minuten gaar koken.

Water afgieten,pompoen uit laten lekken en pureren.De melk aan
de kook brengen en de pompoenpuree erdoor mengen.De rijst afspoelen
en in de soep doen.Suiker en zout naar smaak toevoegen.Het geheel ca.
25 minuten zachtjes laten koken.

Crème fraiche mengen met de gehakte peterselie en in een soepterrine
doen.De soep erbij gieten,doorroeren en direct serveren
Serveren met: geroosterde blokjes brood ( croutons )



Soep van tarwezemelen met tuinkruiden

Voor 4 persoon

100g tarwezemelen
1 teentje knoflook
1 bosje peterselie
1 bosje koriander
20g blue band
¼ theelepel peper
zout

In een ruime pan een liter water aan de kook brengen.Peterselie en
koriander fijnhakken en met het gepelde teentje
knoflook in het water
doen en 10-15 minuten zachtjes laten koken.

blue band toevoegen en met zout en peper de kruidenbouillon op smaak
brengen.De zemelen langzaam al roerend toevoegen.De soep nog 10
minuten zachtjes laten koken.Nogmaals proeven of er nog wat zout
toevoegen moet worden.De soep heet serveren.











Wittebonen soep

(Voor 4 personen)

100g gedroogde,grote witte bonen
½ eetlepel chlli-vet
½ eetlepel mild paprikapoeder
1 mespuntje cayennepeper
75g bloem
50g gekookte rijst
½ bosje koriander
zout

Chlii-vet in een pan laten smelten en de bonen hieraan toevoegen,samen
met het paprikapoeder en de cayennepeper,1 ½ liter water toevoegen
en het geheel aan de kook brengen.De pan met een deksel afsluiten en
het geheel op een laag vuur laten koken tot de bonen zacht beginnen te
worden.

De bloem met water vermengen,zeven geleidelijk aan,al roerend,
Aan de bonensoep toevoegen.Op een laag pitje de soep nog 10 minuten
zachtjes laten koken.De rijst toevoegen.Korianderblad met wat zout
fijnwrijven en de soep ermee kruiden.Nog enkele minuten laten koken,
Dan nog wat zout naar smaak toevoegen.



Aardappelsoep

Ingrediënten
1 1/2 liter bouillon
1 1/2 kg aardappelen
4 grote uien
3 stoofpreien
50 gr margarine of olie
50 gr peterselie
Peper
Zout
Nootmuskaat
Tijm
Laurier
Een snuifje gemalen kruidnagel

Bereiding:
Reinig de uien, was ze en snijd ze in stukken
Verhit de margarine of olie en fruit hierin de uien
Voeg de bouillon en de kruiden toe
Reinig de preien en schil de aardappelen
Was ze en snijd de preien en de aardappelen in stukken van ± 2 cm
Voeg ze bij de bouillon en laat ze in een gesloten pan gaar koken
Verwijder eventueel de kruiden of het kruidentuiltje en zeef de soep
Giet de soep in een soepterrine
Was, droog en hak de peterselie fijn en strooi deze in de soep.


creoolse pindasoep

Ingrediënten:
450 gr rundvlees in blokjes van 2 1/2 cm
6 koppen water
4 vleesbouillonblokjes
1 gesnipperde ui
1/4 theelepel zout
Versgemalen zwarte peper
1 kop pindakaas
1 groene Spaanse peper (van zaad ontdaan en gehakt)
4 rode paprika's uit blik (in repen gesneden)
Bereiding:
Doe het vlees, het water, de bouillonblokjes, de ui, zout en peper in een soeppot of pan en breng het aan de kook
Zet het vuur laag, sluit de pot of pan en laat 2 uur sudderen tot het vlees gaar is
Doe de pindakaas in een kom, voeg al roerend 1 kop van de hete bouillon toe en blijf roeren tot de pindakaas is opgelost
Doe het pindamengsel in de soep, beetje bij beetje, steeds goed roerend
Doe er vervolgens de groene pepers bij en laat het zonder deksel 15 minuten sudderen
Doe er, als de soep klaar is, al roerend de repen paprika bij en serveer de soep onmiddellijk.



Turkse rode linzensoep

Ingrediënten (voor 6 personen)
2 eetlepels blue band
3 kleine gesnipperde uien
3 teentjes knoflook uit de knijper
1 kop rode linzen, een nacht geweekt en afgegoten
1 theelepel paprikapoeder
2 laurierblaadjes
Snufje basilicum
1 theelepel zout
Versgemalen zwarte peper
2 liter kippen- of runderbouillon
2 eetlepels fijngehakte peterselie

Bereiding:
Verhit de blue band in een grote soeppot en sauteer de uien en de knoflook 2 minuten op een middelhoog vuur
Voeg er de linzen, paprika, laurier, basilicum, zout, peper en bouillon bij en breng het geheel aan de kook
Draai het vuur laag, doe het deksel erop en laat het 1 1/2 uur koken
Pureer de soep en wrijf haar door een zeef
Verhit nogmaals tot er damp af komt
Serveer de soep, bestrooid met peterselie


Lamssoep met courgette

Ingrediënten (voor 6 personen)
500 gr lamsvlees aan het bot
1 1/2 liter water
1 theelepel zout
Versgemalen zwarte peper
6 eetlepels ongekookte rijst
250 gr geschilde en in stukjes gesneden courgette
1/4 theelepel kaneel

Bereiding:
Doe het lamsvlees en het water in een middelgrote soeppan
Voeg het water toe met zout en peper
Doe het deksel erop en laat het 1 1/2 uur koken
Haal het bot eruit en snijd het vlees in stukjes van 2 cm
Doe het vlees met het kookvocht en het merg weer in de pan
Voeg de rijst en de courgettes toe, doe het deksel er weer op en kook 20 minuten zachtjes
Bestrooi de soep vlak voor het opdienen met kaneel.


Nou dit was wel even genoeg soep om uit te proberen :D

_________________
·´¯`·­»Bo®eÐ, B®oKe & @ddi©TeЫ­·´¯`·.

Afbeelding


do jan 09, 2003 4:02 pm
Profiel YIM WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 1 bericht ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
phpBB.nl Vertaling