Het is nu vr jan 19, 2018 11:21 pm
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 
 Hells Angels / Achter de façade van jack en motor 
Auteur Bericht
Addicted
Avatar gebruiker

Geregistreerd: vr jan 10, 2003 7:01 pm
Berichten: 8759
Woonplaats: Tiel
Bericht Hells Angels / Achter de façade van jack en motor
Dit is een schitterend portret van de loosers die hells angels eigenlijk zijn :)

Hells Angels / Achter de façade van jack en motor
door Hélène Butijn (Bron: Trouw)

De vijftien Hells Angels Nomads die deze weken terechtstaan, hebben bij de politie en in de rechtszaal grotendeels gezwegen. Ongemerkt is tijdens het monsterproces toch veel over hen bekend geworden. Wat zijn het eigenlijk voor mannen?

Op oude foto's en tv-beelden zien de Limburgse Nomads er indrukwekkend uit. Ze dragen de bekende zwart-leren Hells Angels jacks: twee rood-witte ronde bogen met hun clubnaam, in het midden het gevleugelde doodshoofd.

Als echte broeders zitten ze joviaal lachend aan de bar. En vooral als ze met z'n allen op hun zware motoren voorbij ronken, zien de Nomads er stoer uit. Hier rijden mannen voorbij die Respect verdienen.

Wie de Nomads maanden later in de rechtszaal ziet, krijgt een wat vollediger beeld. Zonder jack zijn het weliswaar nog steeds brede, maar -zo valt ineens op- ook niet al te grote mannen. Het zijn mannen van (soms ver) boven de dertig, vaak met gezondheidsproblemen, soms relatieproblemen, problemen met werk.

Aan de Nomads is, net als aan elke andere verdachte, door de politie gevraagd of ze iets over hun persoonlijke omstandigheden wilden vertellen, zodat de rechter dat kan meewegen in zijn oordeel. Niet alle Nomads hebben dat gedaan en sommigen hebben maar over enkele aspecten van hun leven iets verteld.

Omdat 'treurige omstandigheden' een lagere strafmaat kunnen opleveren, is het beeld wat vertekend. Toch bieden deze verklaringen, aangevuld met door de politie afgeluisterde telefoongesprekken en getuigenverklaringen, een goede basis voor een schets.

Allereerst hun uiterlijk. Vier Nomads hebben lang haar, dat ze meestal met een haarelastiekje bijeenbinden. Vier mannen zijn kaal, een enkeling heeft een snor. Drie hebben duidelijk zichtbare tatoeages. Pé S. bijvoorbeeld, bij wie de blauwe tekeningen vanuit zijn nek tot ver over zijn kale hoofd kronkelen.

Sinds de gewelddadige dood van president Paul de Vries, die met twee andere Nomads doodgeschoten werd gevonden in de Geleenbeek, is Pé S. de baas van de Nomads. En zo gedraagt hij zich ook. Hij betreedt de rechtszaal steeds met brede stappen en joviale gebaren. Soms knipoogt hij naar een van 'de jongens' of steekt met brede lach zijn duim op.

Tussen de breedgespierde anderen ogen twee verdachten wat iel. De één, een Belgische motorliefhebber, lijkt bijna nog een puber, terwijl hij begin dertig is. Ook de andere Belg in de groep is smaller en magerder dan de rest, al maakt zijn lange paardenstaart veel goed.

Hoewel ook deze man graag bij de rest hoort, is hij geen volwaardig lid. Hij is meubelmaker en deed klusjes in het -schijnbaar eeuwig in verbouwing zijnde- clubhuis in Oirsbeek. Hij is het ook die februari vorig jaar op zijn naam, samen met een meer prominente Nomad, het bestelbusje huurde dat volgens het OM is gebruikt om de lichamen van de drie vermoorde clubleden te vervoeren.

De jongste Belg heeft in 1999 een zwaar motorongeluk gehad. Hij had een scheur in zijn milt, meerdere botbreuken en is nog steeds voor dertig procent invalide. Een andere Nomad heeft sinds een motorongeluk last van zijn heup. Hij is in de WAO beland. Verder is er een Nomad met een maagband (een ceintuurtje om de maag dat operatief wordt aangebracht om mensen te laten afvallen, red.), een Nomad met diabetes en een met hartproblemen. Van een volgende meldt de rechtbank 'een zwakke lichamelijke gezondheid'.

Uit een door justitie getapt telefoongesprek blijkt dat een Nomad de vaste clubavond op woensdag 11 februari vorig jaar heeft afgezegd. Hij heeft ,,weer last van nierstenen'', zegt hij tegen een clublid. Maar aan een ander vertelt hij dat hij rugpijn heeft omdat hij zich heeft vertild aan een Harley-motorblok.

,,Of hij werkelijk zo ziek was is nog maar de vraag'', meent officier van justitie G. Oldekamp. ,,Want blijkbaar was hij wel in staat 's avonds met zijn moeder naar zijn tante te gaan om slippers op te halen.'' Die 11 februari 2004 is volgens justitie de avond waarop Paul de Vries, Serge Wagener en Cor Pijnenburg tijdens de clubvergadering zijn vermoord. Overigens heeft ook deze Nomad levenslang tegen zich horen eisen, omdat volgens het OM de clubleden zo innig samenwerkten dat het juridisch niet uitmaakt dat hij die avond niet in het clubhuis was.

Een aantal Nomads draagt een bril, twee van hen gebruiken een leesbril. Een van de Nomads heeft een ernstig spraakgebrek, zozeer dat zijn advocaat altijd voor hem het woord doet. Op de vraag van de rechter aan een andere Nomad of hij een bepaalde passage uit het dossier heeft gelezen, antwoordt deze dat ,,zo'n vrouwtje'' het wel aan hem heeft voorgelezen ja, ,,want zelf kan ik niet lezen.''

Een aantal Nomads is vakman. Behalve de meubelmaker is er een bouwvakker, een motor-onderhoudsmonteur en een machinist. Een volgende was ,,veertien jaar lang een stevige bouwer.'' Nu zit hij in de WAO. Overigens ontvangen zeker vijf van de Nomads een werkloosheidsuitkering.

Anderen zijn een eigen bedrijfje begonnen, een café of een tattooshop; onder Hells Angels geliefde branches. Bij een Nomad is een hennepkwekerij gevonden. Pas zijn eerste gelukte oogst, verklaarde hij. Al had hij volgens een getuige m
eer ervaring met hennep-planten en 'veel geld'.

Een ander heeft een bedrijf in gipsplaten, maar heeft zijn Harley Davidson moeten verkopen om het hoofd boven water te houden, zegt zijn advocaat. Een aantal Nomads heeft het niet breed. Toen de clubleden hun vergaderruimte inrichtten bijvoorbeeld, kozen ze dieprode lederen fauteuils. Maar omdat enkelen hun eigen stoel aanvankelijk niet konden betalen, duurde het lang voordat alle stoelen er waren. Minstens één Nomad had een schuld bij de club.

Wel succesvol in zaken is de Nomad die sinds twee jaar met een compagnon een bedrijf heeft in kleding: leren jacks en kogelvrije vesten. Dat loopt goed. Hij heeft, meldt de rechtbank, plannen om een tweede zaak op te zetten. In Zuid-Amerika, aangezien hij schoonfamilie heeft in Colombia.

Zeker zes van de verdachte Nomads hebben kinderen. Drie puberzoons van een van de verdachten worden er nu mee gepest dat hun vader vastzit vanwege moorden. Een Nomad is getrouwd, met zijn Colombiaanse, en een volgende woont na zijn scheiding met een andere vrouw. Zijn dochter woont bij zijn ex. Van vijf Nomads is bekend dat ze alleenstaand zijn, drie zijn gescheiden, van wie één na 27 jaar huwelijk. ,,U heeft nu een vriendin'', houdt rechter F. Salomon een van de Nomads uit het verslag voor. ,,Nee, dat is niet meer, inmiddels ben ik weer alleenstaand.''

Eén Nomad is al 24 jaar samen met dezelfde vrouw. Hij is ook de enige die de politie over zijn hobby heeft verteld: vogels kweken en papegaaien verhandelen.

Twee Nomads zijn ook echt broers van elkaar. Voor allemaal is familie in het algemeen, hun (ex-)vriendin, hun kinderen en gezin erg belangrijk. Ze zijn Hells Angel naast hun gezin en familie. Maar het lijkt er op dat een aantal van hen met de club een haat-liefde verhouding heeft ontwikkeld. Aan de ene kant biedt de club hen wat die van buitenaf gezien beloofde: een jongensdroom. Een eigen clubhuis, inclusief bar en danspaal, een ongekende vorm van broederschap en vooral: respect. Als de Hells Angels Nomads met z'n allen over de weg ronken, elk in hetzelfde stoere jasje, worden ze door iedereen met ontzag behandeld. Een sensationeel gevoel, dat iemand die geen deel uitmaakt van de motorclub in zijn dagelijks leven nooit kan ervaren.

Maar aan de andere kant legt de club beslag op hun leven op een wijze die steeds meer kan gaan klemmen. Ze zijn onderworpen aan de club-hiërarchie, ook al zijn er onderling misschien irritaties. En ook al neemt de club als geheel misschien besluiten waar individuele Nomads het niet mee eens zijn. Maar met buitenstaanders mag niet worden gepraat, wat er ook gebeurt. En wie er zomaar uitstapt en de club verraadt, moet vrezen voor zijn leven.

Sommigen hebben na de dood van hun drie clubgenoten geaarzeld of ze toch bij de politie zouden praten. Uiteindelijk waren ze -tot nog toe- te bang. Bang dat ze 'een kogel door hun kop' zouden krijgen en vooral: dat hun familie iets overkomt. ,,Want als bekend wordt dat ik iets meer heb gezegd, moet ik de rest van mijn leven constant achterom kijken. Het zijn niet alleen de Nomads, ook Hells Angels Holland en daarna de hele wereld. Dat is zo groot.'' Een ander: ,,Ik zit liever vast dan dat ik verklaar. Omdat de veiligheid van mijzelf en van mijn familie me lief is.''

Justitie heeft op het clubhuis van de Nomads in Oirsbeek clubregels gevonden. Wie zomaar zonder goede reden wegblijft op de clubavond, krijgt te maken met sancties. Illustratief is het telefoongesprek waarbij een wat stamelende Nomad zijn 'president' Pé S. belt. Of het goed is, vraagt hij schoorvoetend, dat hij er komende clubavond niet bij is. Hij moet namelijk met de vrouw en de kinderen een paar dagen naar de camping, begrijp je wel? Pé: ,,Is goed jongen, is goed!''

Zichtbaar gespannen maar beheerst lieten de Nomads vorige week de strafeis van veertien keer levenslang over zich heen komen. Ook al was hun afzonderlijk aandeel in de drie moorden misschien niet even groot, tot nog toe heeft geen van hen werkelijk geprobeerd door daarover te praten onder straf uit te komen. Ze zitten nu eenmaal in de klem van de club. En dat blijft zo. Ook al zijn de Nomads inmiddels uit de Hells Angels-organisatie, de zwijgplicht duurt voort. Om te overleven, is de cel aantrekkelijker dan om als verrader daarbuiten je eigen leven en dat van je familie in de waagschaal te stellen.

Een van de Nomads wilde nog iets extra's kwijt over zijn persoonlijke omstandigheden. De politie noteerde voor hem: ,,Ik heb een goede jeugd gehad.''

_________________
Piracy - Now Playing at a Website near you...


di maart 08, 2005 12:23 am
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht 
Citaat:
Aan de Nomads is, net als aan elke andere verdachte, door de politie gevraagd of ze iets over hun persoonlijke omstandigheden wilden vertellen, zodat de rechter dat kan meewegen in zijn oordeel.


Aan mij hebben ze dat anders nog nooit gevraagd hoor...

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


di maart 08, 2005 3:51 am
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht 
Vreemd stuk. Aan de ene kant heel goed, die ontluistering van zo'n club waar iedereen bang voor is (in elk geval iedereen die iets van ze weet), aan de andere kant een te makkelijk stuk wat een tendentie geeft die niet klopt. Al was het maar omdat mensen niet voor niets bang voor de Angels zijn, dat is niet omdat het domme huisvaders van middelbare leeftijd met rugproblemen en een pas uitgesproken scheiding zijn.

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


di maart 08, 2005 3:54 am
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 3 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
phpBB.nl Vertaling