Het is nu do jan 18, 2018 7:36 pm
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 
 Eindelijk gerechtigheid voor Lucia de B! 
Auteur Bericht
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Eindelijk gerechtigheid voor Lucia de B!
Citaat:
Lucia de Berk vrijgesproken van moorden
Uitgegeven: 14 april 2010
ARNHEM - De vrijspraak voor Lucia de Berk is een feit wat betreft de moorden en moordpogingen waarvoor zij eerder levenslang kreeg.
ANP
Lucia de Berk vrijgesproken
slideshow video

Het gerechtshof in Arnhem heeft de 48-jarige Haagse verpleegkundige woensdag bevrijd van de eerdere veroordelingen, omdat niet vaststaat dat de 'slachtoffers' door toedoen van menselijk handelen zijn omgekomen.

De beslissing van het hof leidde tot luid applaus vanuit het massaal aanwezige publiek in de rechtszaal. De Berk was zichtbaar opgelucht en volgde de uitleg over de beslissing aandachtig.

Het beeld van De Berk als seriemoordenares is met deze uitspraak bijgesteld, zoals het Openbaar Ministerie (OM) vorige maand had geëist.

Tegelijk is met het arrest een van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de Nederlandse rechtsgeschiedenis een feit. Het proces over de vermeende moorden op ziekenhuispatiënten loopt al sinds september 2001.

Vergrijpen

Voor een aantal andere vergrijpen, zoals het vervalsen van een high-schooldiploma en diefstal van medicijnen, heeft het hof geen straf opgelegd.

Het is volgens het hof niet vol te houden dat de ernstig zieke kleine kinderen en bejaarden een onnatuurlijke of zelfs criminele dood zijn gestorven. ''Uit het opsporingsonderzoek zijn geen feiten en omstandigheden gebleken die daarvoor grond kunnen geven.''

Schakelbewijs

Nu in geen enkel afzonderlijk geval bewijs is gevonden voor moord of poging tot moord, vervalt ook het zogenoemde schakelbewijs waarmee het gerechtshof Den Haag de incidenten aan elkaar had gekoppeld. ''Zonder schakels kan nu eenmaal geen ketting worden gemaakt'', aldus de voorzitter van het hof.

Ook het belang van Lucia's dagboeken veegde het hof in Arnhem van tafel. Las het gerechtshof Den Haag daarin nog een soort bekentenis van Lucia dat ze iemand had vermoord; volgens de raadsheren in de Gelderse hoofdstad is er te veel gekeken vanuit de overtuiging dat De Berk een moordenares was.

''Als het uitgangspunt is dat verdachte een aantal moorden heeft gepleegd, dan ligt een belastende strekking voor het oprapen.''

De Berk schreef in haar dagboek onder meer over een compulsie waaraan ze had toegegeven. Ze verklaarde zelf dat het ging om het leggen van tarotkaarten voor patiënten.


Citaat:
Rechtspraak betreurt lotgevallen Lucia
Uitgegeven: 14 april 2010
DEN HAAG - Lucia de Berk is woensdag vrijgesproken van de moorden, waarvoor zij bijna 6,5 jaar vast zat. De Rechtspraak betreurt het dat de verpleegster eerder tot levenslang is veroordeeld.
ANP
Lucia de Berk vrijgesproken
slideshow video

De voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, Erik van den Emster, heeft woensdag publiekelijk spijt betuigd namens de rechterlijke colleges die het strafrechtelijk lot van De Berk in eerdere instanties bepaalden: de rechtbank en het gerechtshof in Den Haag en de Hoge Raad.

''Het spijt me zeer dat een rechterlijke beslissing die bij nader inzien verkeerd blijkt, zulke ingrijpende, persoonlijke gevolgen heeft gehad'', aldus Van den Emster. Het is hoogst uitzonderlijk, zo niet uniek, dat de rechterlijke macht excuses aanbiedt na afloop van een strafzaak.

Van den Emster: ''Jarenlang ten onrechte in de gevangenis zitten, dat moet een nachtmerrie geweest zijn voor haar. Ik vind dat zeer triest voor haar, en voor haar omgeving. Helaas kan ik dat niet ongedaan maken.''

Dwaling

Volgens Van den Emster is kern van het dwalen in de zaak-De Berk de onjuiste interpretatie van enkele conclusies van deskundigen.

''Dit is een zeer complexe zaak die uitputtend is behandeld. Rechtbank en hof hebben alles gedaan wat nodig is, diverse deskundigen geraadpleegd. De deskundigen spraken elkaar soms tegen, maar de rechter moet wel beslissen. Uiteindelijk was het ook nieuw deskundigenbewijs dat leidde tot de vrijspraak.''

Onderzoekstechnieken

In de zaak-De Berk hebben de rechters zich uitvoerig door deskundigen moeten laten voorlichten over uiterst complexe, onder meer toxicologische materie. Forensisch-technische problematiek speelt met de verfijning van onderzoekstechnieken steeds vaker een rol in strafzaken. Inmiddels bestaan er voor rechters cursussen op het gebied van DNA, statistiek en psychologie.

De magistraten van de rechtbank en het gerechtshof in Den Haag die De Berk hebben veroordeeld, hoeven geen consequenties te vrezen. ''Rechtspraak is niet onfeilbaar'', aldus Van den Emster. ''De betrokken rechters hebben professioneel en integer gehandeld. Van sancties kan dan ook geen sprake zijn. In juridische zin heeft het systeem uiteindelijk gewerkt en is de fout gecorrigeerd.''

Openbaar Ministerie

Ook het Openbaar Ministerie wil dat De Berk wordt gerehabiliteerd. Dat heeft OM-topman Harm Brouwer tegen haar gezegd.

Hij heeft in een gesprek, waar ook haar advocaten bij waren, namens het OM zijn excuses aangeboden voor de onterecht ondergane straf. Ze heeft bijna 6,5 jaar vastgezeten.

Ook krijgt de 48-jarige verpleegkundige een schadevergoeding. "Het is belangrijk dat Lucia de Berk in ieder geval zo spoedig mogelijk financieel gecompenseerd wordt", laat hij weten.

Over de hoogte van het bedrag volgt overleg met de advocaten. De OM-topman heeft ook de nabestaanden van de overledenen in deze zaak verontschuldigingen aangeboden.

Levenslang

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde de verpleegkundige in 2004 nog tot levenslang en tbs. De rechters stelden toen dat sprake was van vergiftiging.

Later verwees de Hoge Raad de zaak terug naar het hof in Arnhem. Vanwege gerezen twijfels vinden het OM en het hof nu ook dat niet langer kan worden bewezen dat De Berk fout zat.

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


wo apr 14, 2010 5:44 pm
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Re: Eindelijk gerechtigheid voor Lucia de B!
Ik ben zo blij voor haar!!
Ik heb de zaak altijd van nabij gevolgd, en dit is gewoon fantastisch nieuws. Eindelijk.

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


wo apr 14, 2010 5:44 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
phpBB.nl Vertaling