Het is nu ma jan 22, 2018 10:16 am
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 
 Minister moet privacyschending CIOT verantwoorden 
Auteur Bericht
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Minister moet privacyschending CIOT verantwoorden
Minister moet privacyschending CIOT verantwoorden
Uitgegeven: 27 juli 2010

AMSTERDAM – Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft Kamervragen gesteld over de schending van privacyregels door opsporingsdiensten bij het raadplegen van telecomdatabank CIOT.
© NU.nl/Chris Heijmans

“Het gebruik van gegevens bij opsporing is van belang, maar de samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat dit rechtmatig en correct gebeurt”, vertelt Hennis-Plasschaert tegenover NU.nl.

Maandag bleek uit een intern onderzoek van het ministerie van Justitie dat bij het raadplegen het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) privacyregelgeving aan de laars gelapt wordt.

Opsporingsdiensten raadplegen de databank zonder bevoegdheid, de rechtmatigheid van de verzoeken tot informatie wordt niet gecontroleerd en er wordt onvoldoende documentatie aangelegd over een aanvraag.

Geloofwaardigheid

“De voorwaarden waaronder gegevens worden geraadpleegd en gebruikt, kunnen en mogen niet als een ‘last’ of ‘gedoe’ worden ervaren. De geloofwaardigheid van de overheid staat of valt met een correct wijze van handelen”, vindt Hennis-Plasschaert.

Ze roept demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) daarom tot verantwoording en wil weten of de minister van mening is dat er na voorgaande kritiek voldoende en adequaat actie is ondernomen.

Vergelijkbare rapporten over de schending van privacyregelgeving bij het raadplegen van het CIOT werden namelijk ook in 2007 en 2008 al geschreven. Toen werden de onderzoeken achter gesloten deuren gehouden, maar opsporingsdiensten werden wel degelijk op hun vingers getikt. Uit het nu openbaar gemaakte onderzoek blijkt dat er met de kritiek uit voorgaande jaren weinig is gedaan.

Maatregelen

Hennis-Plasschaert wil dan ook van de minister weten welke maatregelen hij van plan is te nemen om zo spoedig mogelijk een beleidsverandering te bewerkstelligen. “De huidige situatie is op zijn zachts gezegd onwenselijk. Ik reken op maatregelen.”

Het ministerie van Justitie is momenteel bezig met de vraag of het CIOT flink uitgebreid kan worden. Zo wil het ministerie de historische klantgegevens - alle gegevens van het afgelopen jaar - en alle verkeersgegeven – wie met wie op welk moment belt, sms’t en e-mailt en waar diegenen zich bevinden – centraal opvraagbaar maken.

Digitale burgerrechten organisatie Bits of Freedom (BoF) liet maandag al weten te hopen op uitstel van deze uitbreiding zolang de problemen uit het rapport nog spelen. Hennis-Plasschaert sluit zich daarbij aan: “Van uitbreiding kan alleen sprake zijn als bestaande omissies of nalatigheden zijn aangepakt.”

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


di jul 27, 2010 11:19 pm
Profiel WWW
ere-allochtoon
Avatar gebruiker

Geregistreerd: za nov 02, 2002 5:30 am
Berichten: 7534
Woonplaats: Eindhoven
Bericht Re: Minister moet privacyschending CIOT verantwoorden
'Privacyregels genegeerd bij opvragen klantgegevens'
Uitgegeven: 26 juli 2010

AMSTERDAM – Nederlandse opsporingsdiensten lappen privacyregelgeving aan hun laars bij het opvragen van klantgegevens uit telecomdatabank CIOT.
© Novum

Dat blijkt uit een analyse van digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom (BoF).

De organisatie bekeek een intern onderzoek van het ministerie van Justitie over het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT).

Controle ontoereikend

De conclusie van BoF is dat onrechtmatigheden niet verholpen worden omdat de controle ontoereikend is. De opsporingsdiensten zijn sinds 2008 wel regelmatig op de vingers getikt, maar zij nemen nog geen maatregelen om misstanden te voorkomen, aldus BoF.

De opsporingsdiensten vragen drie miljoen keer per jaar klantgegevens op via het CIOT. Het gaat dan om gegevens als naam, adres, telefoonnummers, e-mail en ip-adressen. Het rapport van het ministerie van Justitie laat nu zien dat opsporingsambtenaren het CIOT zonder bevoegdheid raadplegen.

De rechtmatigheid van de verzoeken tot informatie wordt bovendien niet gecontroleerd en er wordt onvoldoende documentatie aangelegd over het hele proces wanneer een opsporingsdienst gegevens uit het CIOT wil hebben.

Hoge prioriteit

Interessant is dat de opsporingsdiensten zoals gezegd al eerder op de vingers zijn getikt. Ze horen deze kritiek niet voor het eerst. Veel van de problemen zijn in eerdere interne rapporten uit 2007 en 2008 al aan het licht gekomen.

“Eerdere conclusies en aanbevelingen blijven dus onverkort van kracht en dienen naar onze mening met hoge prioriteit te worden aangepakt”, aldus de onderzoekers in het rapport. Axel Arnbak van BoF sluit zich bij deze conclusie aan en hoopt dat Tweede Kamerleden de minister van Justitie om opheldering zullen vragen.

'Gemakzucht onacceptabel'

“Deze structurele gemakzucht van de opsporingsdiensten is onacceptabel. Strenge aanbevelingen en kritiek vanuit de samenleving hebben al drie jaar vrijwel geen effect. Het ministerie van Justitie moet ingrijpen en de vrijheid en veiligheid van Nederlanders waarborgen”, aldus Arnbak.

De openbaarmaking van het rapport komt op het moment dat het ministerie bezig is met de vraag of de rol van het CIOT flink uitgebreid kan worden. Zo wil het ministerie de historische klantgegevens - alle gegevens van het afgelopen jaar - en alle verkeersgegeven – wie met wie op welk moment belt, sms’t en e-mailt en waar diegenen zich bevinden – centraal opvraagbaar maken.

'Geen uitbreiding'

BoF hoopt dat het ministerie van Justitie nu inziet dat de huidige problemen met het CIOT eerst moeten worden opgelost, voordat opsporingsdiensten via het CIOT nog meer persoonlijke informatie kunnen inzien.

Arnbak verwacht dat er nu wel iets gaat gebeuren, omdat een dergelijk rapport voor het eerst openbaar is gemaakt. "Nu is pas voor iedereen duidelijk dat de opsporingsdiensten drie jaar privacyregels negeren", aldus Arnbak.

Misbruik

"Concreet komt het er op neer dat een agent al drie jaar lang ongemerkt kan checken of zijn vrouw twee mobieltjes heeft. Journalisten kunnen een bevriende agent vragen om het (e-mail)ares van een celebrity of van een politicus", gaat de BoF-medewerker verder.

"Veel Nederlanders komen op grote schaal in beeld van opsporingsdiensten en mogelijkerwijs wordt er op grote schaal misbruik gemaakt van een infrastructuur waarin alle Nederlanders zijn opgenomen. Een keer de fout in gaan kan gebeuren, maar dan dient er een beleidsverandering te volgen. Drie achtereenvolgende jaren niets doen, wekt de indruk dat men er lak aan heeft. Dat kan nu aan de kaak gesteld worden."

_________________
Illegaal ben je niet, illegaal wordt je gemaakt.


di jul 27, 2010 11:29 pm
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Plaats een nieuw onderwerp Antwoord op onderwerp  [ 2 berichten ] 


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 3 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen

Zoek naar:
Ga naar:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
phpBB.nl Vertaling